Hur är jag egentligen?

För 1 år sedan fick jag min neuropsykiatriska diagnos ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Jag tänker dela med mig några av mina såkallade charmigt impulsiva sidor till er. Jag måste poängtera innan ni läser och dömer att jag i dag försöker lära mig nya verktyg och förändra mitt beteende. Jag vet samhället har svårt att acceptera dessa sidor hos en 32 årig kvinna.

Alltid sen

Jag har dålig tidsuppfattning och är en tidsoptimist. Klockan är för mig ett märkligt fenomen. Jag för en daglig kamp mot klockan. Fastnar lätt med saker. Beräknar tiden fel när jag ska iväg. Tar oftast inte med i min tidsplanering saker som att det är bilköer, att bensinmätaren står på rött och att jag måste packa väskan. Det slutar med att jag springer runt, letar, runt, letar, runt, letar. Börjar snubbla. Till slut vet jag inte vad jag letar efter.  Börjar nu hoppas på att bensinen räcker i alla fall och att det just idag inte är några bilköer. Lurad. Min ADHD-hjärna lurar mig om och om igen. Och jag tar ut frustrationen på mina med trafikanter genom att tuta och skrika när de gör fel.

Försvarsinstinkt

Försvarsinstinkt när det gäller mina hundar och min familj. Skulle inte tveka att börja slås om någon gick på dessa. En gång när en man började munhuggas med min make gick jag i mellan och sa. Du får slå mig först (Jag är liten till växten).

Ljudkänslig

Jag klarar inte av höga ljud som pågår under en lägre tid. En borrmaskins tortyrliknande oljud gör mig rasande. Jag börjar känna en enorm ilska till den som borrar. Jag ringer då till min man och skriker:
Lyssa! Nu tänker jag gå upp till honom som borrar och säga till.
Min man svarar:
Det kan du inte göra.
Jag inser tillslut att det är bara att bita ihop.
Ringer sedan min man efter 1 timme och skriker:
–  Lyssna!

Lätt uttråkad

Blir lätt uttråkad och det måste hela tiden hända något. Vid förkylning då jag inte kan röra på mig blir jag så understimulerad. Börjar då starta konflikter och intensiva diskussioner med min man. Vid middagar eller bröllop där man ska sitta still i flera timmar måste jag lämna bordet flera gånger för att jag blir så uttråkad och rastlös. Normala människor kan bita ihop men jag klarar inte det än.

Nya projekt

Jag startar nya projekt som ibland är orimliga att genomföra. Jag pratar intensivt och varmt om dem i flera dagar. Efter ett tag tappar jag intresset och motivationen till att slutföra dem. Placerar dem i facket ”sen”.

Bråk med okända

Hamnar ofta i bråk med okända som jag anser att de beter sig illa. Om någon tränger sig före i kön, går över den vita linjen när jag tar ut pengar från bankomaten, tar min parkeringsplats, kastar skadliga saker eller flaskor på marken. Jag tar då på mig rollen som polis.

En ständig röra

Papper förökar sig och flyttar runt. Koppar och glas fylls på dagligen. På kvällen hittar min man 10-15 st halvdruckna koppar/glas lite överallt. Det känns som att min kaotiska ADHD-hjärnas främsta uppgift är att skapa den ena röran efter den andra. Nycklar kan hamna i garderoben, telefonen i skafferiet, kontokort i en gummistövel, vantar försvinner… Listan fortsätter. Det är många gånger som jag har fått gått ner till soprummet och leta i våra kastade soppåsar.

Kommunikationsproblem

Jag tolkar det människor säger ordagrant. Detta kan ofta leda till en hel del missuppfattningar och pinsamheter. Senare på natten kan jag få en Aha-upplevelse. ”Jaså vad det så han menade”. Det kan också leda till ett enda långt ältande. ”Vad f** menade han”.

Rutiner bra men tråkigt och ändå ogillar jag roliga överaskningar

Jag behöver rutiner men ändå kan min ADHD-hjärna finna det tråkigt.

Har svårt med förändringar och att andra människor inte kommer i tid. (Och jag som alltid är sen). Klarar inte av att folk bara kommer förbi utan de måste ringa innan. Jag måste vara förberedd. Annars kanske jag flyr ut med hundarna istället, eller så öppnar jag inte dörren. Jag skäms sedan över mitt beteende och blir ledsen över att jag inte kunde hantera situationen bättre.

Så ja, jag har en del jobb att göra, men har inte alla människor det?
En sak jag funderar över. Om jag istället vore en man på 32 år. Hur hade jag betraktats då? Charmig eller irriterande?

Fakta om ADHD

ADHD är en samlingsbeteckning för tre olika undergrupper:

  1. Hyperaktivitetssyndrom i kombination med uppmärksamhetsstörning
  2. Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning, huvudsakligt bristande uppmärksamhet
  3. Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning, huvudsakligen hyperaktivitet/impulsivitet.
    (Jag tillhör undergrupp 3)

Petra Matha

Annonser: