Skriv ut exakt det du behöver med 3D-skrivare

En 3D-skrivare är en skrivare som skriver ut en sak. Man utgår från en modell i datorn som man kan justera och sen skriva ut den till en sak. Tänk en industrimaskin som spottar ur sig produkter. Så länge man gör många så blir det billigt, men alla blir exakt likadana. Med en 3D-skrivare blir det som en massproduktion av unika produkter, man kan justera lite olika för varje sak som ska produceras. Eller så skriver man ut helt olika saker varje gång.

Idag finns det dyra maskiner som skriver ut proteser i titan helt individanpassat efter person. Det tillverkas delar inom flygindustrin och bilindustrin tar fram prototyper till framtida produkter med hjälp av 3D-skrivare. Det finns idéer om att skriva ut ett helt hus med en jätteskrivare som skriver ut i betong. Det ger många möjligheter och idéer redan idag.

100 normalbegåvade är smartare än 1 expert

Vad som nu håller på att ske är att det börjar komma skrivare för hemmabruk. De blir enklare att använda och billigare både i inköp och drift. Än så länge är det långt mellan industrins produkter och hemanvändarnas skrivare men längden minskar för varje år. Jag ser tekniken som extremt intressant för människor i behov av unika anpassningar runt sig inom en snar framtid.

När tekniken är tillgänglig och många använder den uppstår ett kollektiv. Tankar och idéer utbyts och växer till geniala lösningar. Kollektivets tankeförmåga överskrider experten mångfaldigt och därför kan ingen expert idag säga var gränsen går.

Lego. Dåtidens fria fantasi, nu begränsad till bitarnas design.

Tänk att du bygger lego och så saknas det en bit. Sen kommer du på att du vill ha en specialbit som inte finns, och att det är alldeles för svårt att bygga den själv med hjälp av delar som finns. Då designar du din bit som du vill ha den i datorn, och sen skriver du bara ut den. En perfekt bit som passar precis där du vill och ekvationen där fantasins gränser hindrades av fysikens begränsningar närmar sig nu fantasins gränser på riktigt. Legobiten kan du göra idag, men vad kan du göra imorgon?

Skrivare för hemmabruk skriver ut i plast. Den smälter plast och skriver ut den i en upplösning på 0,1 millimeter. Där går gränsen för skrivare av den billigare typen idag. Och kvaliteten är kanske inte den bästa utan nu skrivs mycket skrytobjekt ut som dessvärre inte är så slitstarka och hållbara som krävs för många detaljer inom hjälpmedelstekniken.

Samtal med experter

Jag var på Interactive Institute här på Lindholmen i Göteborg och drack kaffe och pratade med en massa smarta människor som tänker på ett härligt sätt där man ser möjligheter istället för begränsningar, och 3D-skrivare var det ämne som vi pratade en hel del om. Och i takt med att kvaliteten går upp och priset går ner för 3D-skrivare så var vi överens om att det kan bli i stort sett hur bra som helst. Det var där de sa ”massproduktion för individer”.

Tänk själv att du befinner dig på hjälpmedelscentralen. Antingen saknas en del som måste beställas. Jag har ännu inte varit med om något som inte skickats via tre andra orter för att sen anlända till den lokala hjälpmedelscentralen för att där legat och väntat på att få ett klistermärke med streckkod, en längre tid. Tänk då om teknikern istället helt enkelt går in på sidan för tillverkaren för vad du nu behöver, och skriver ut det på plats. Och när det blir utanför sortiment och det pusslas och byggs om för att fungera, och som vanligt blir det alltid en kompromiss. Tänk som i exemplet på Lego, teknikern skriver ut en helt individuell del för din anpassning utan någon som helst kompromiss. En del just för dig.

Jag fick med mig frågan, dumt nog missade jag tanken själv inför besöket på Interactive Institute, om produktion av taktil information för synskadade. Svaret jag fick där. Varför nöja sig med statisk taktil information? Snart kan man skriva ut taktil information som är interaktiv. Elektronik och mekanik i utskrifterna är inte så långt borta om det fortsätter utvecklas som idag.

Ni kommer förr eller senare beröras av tekniken. Medvetet eller inte. Det är min starka övertygelse.

Jon Klarström

Annonser: