Ett anständigt förslag

”Särskilda skäl”. Detta är något som byggherrarna anser sig ha. De vill bygga bostäder som tullar på regler om tillgänglighet och annat. För hur ska annars fattiga människor ha råd att bo? Kompakta studentbostäder med små badrum är lösningen säger de. Mindre kvadratmeter betyder mindre kostnader totalt och det är ju så onödigt att få plats, för människor i rullstol är ju inte så många och de kan ju bo någon annanstans.

Men om man verkligen är ute efter billiga bostäder som är små så borde man väl inte tänka kvadratmeter utan istället tänka kubikmeter. Så jag har ett förslag till hur man ytterligare kan sänka kostnaderna.

Lägre hus är lika med billigare hus

Normal takhöjd är 240 cm på en lägenhet. Det känns som det är mycket dödutrymme överlag. Medellängden i Sverige för dess yngre invånare är strax över 180 cm. Så bygg bostäder med en takhöjd på 185 cm, det spar material med 55 cm för varje våning. På ett hus på fyra våningar idag skulle du få en hel våning extra. Tänk vad billigt det skulle bli med en hel våning extra.

En lägenhet på 20 m2 med 2,40m i takhöjd är i själva verket 48 m3. Och sänkte man takhöjden till 1,85m skulle det vara 37 m3. Ser ni själva hur mycket pengar som finns att spara. Och varför ska de som inte är så långa lida och betala för att långskånkarna ska kunna bo just där de bor?

De som är längre då? Ja de kan väl inte vara så många att samhället måste visa hänsyn till dessa vanskapta kolosser, dessa jättar. Den största delen av Svenska befolkningen skulle klara sig fint för de är inte så långa. Och det är väl majoriteten som styr? I framtiden kommer säkert medicinutvecklingen ha ett litet piller som helt enkelt ser till att barn inte växer upp och blir längre än 175 cm så behöver man inte bekymra sig för att ens barn ska bli en framtida samhällsbelastning.

Alla ska få vara med på sitt sätt, nästan i alla fall

Men shit happens som man säger. Det kommer alltid att vara några som har oturen att bli långa. Samhället får helt enkelt bygga några speciella bostäder för dessa människor där de kan bo och gå upprätt. Annars finns det ju hur mycket plats som helst utomhus. Kanske kan dessa få en egen personkrets inom LSS. Personkrets 4, eller om man kan få in dem i den redan befintliga personkrets 3? Det måste väl ändå ses som ett varaktigt funktionshinder av fysisk karaktär.

Och vill de absolut hälsa på hemma hos någon normallång kan de sätta sig i en skrivbordsstol, för sittande så kommer de ju in. Och det är väl lämpligt om det är hjul på också, så de slipper resa sig och riskera att slå i huvudet när de ska flytta sig runt i lägenheten. Dessutom är en skrivbordsstol att betrakta som var mans egendom och behöver därför inte finnas i sortiment som hjälpmedel.

Visst finns det en regel som säger att minsta takhöjd ska vara lite högre än detta för att få kallas boyta. Men har man ”särskilda skäl” så har man, och är man ute efter att kapa kostnader så finns en stor kostnad här. För hur ska människor annars ha råd att bo i nyproducerat?

Jon Klarström

Annonser: