Väntan på det ljuva livet

Hjälp tänkte jag när ska fylla detta tomma papper med händelser om mitt liv och personliga tankar. För det är så mycket jag vill förmedla och förändra med hjälp av mina ord. Hjärnan går snabbare än mina fingrar hänger med på tangentbordet. Den röda tråden som var så klar i början trasslar in sig till ett litet rött nyste.

Jag försöker lugna ner mig med en metod som kallas för ”Medveten Närvaro”. Andas. Fokusera. Sortera. Håll kvar dina tankar. Dessa ord försöker jag ta fasta vid och börjar nysta upp den intrasslade tråden. Nu ser jag den röda tråden igen. Men det är svårt när jag har ett dolt funktionshinder som kallas för ADHD.

Jag fick min diagnos för 1 år sedan. Jag köade i 2 år för denna utredning. Och ni ska veta att människor med ADHD har svårt för att vänta. Det är svårt att motivera sig. Varje månad ringde jag till den neuropsykiatriska enheten och hörde rösten i andra änden säga:

– Det finns inga resurser. Du får vänta ett tag till.

Men jag har åberopat vårdgarantin! Rösten i luren svarade på nytt. Det finns inga resurser och jag förstår att det är jobbigt. Ring igen nästa månad.

Frustrationen växte inom mig. Jag ville veta om jag hade ADHD eller inte. Jag ville få en behandling som kunde ta bort det där onda, sorgsna, impulsiva, kaoset och de ständiga känslorna av misslyckanden som jag bär inom mig. Jag ville finna svaren på varför mitt liv inte fungerande.

Varför måste jag vänta? Jag hade redan väntat och tillbringat många år av mitt liv i sterila väntrum på olika psykiatriska mottagningar. Jag ville få möjligheten till att kunna leva ett bättre liv. Så varje gång rösten i luren svarade: ”Det finns inga resurser” föll jag ner i deppighetens mörka och kalla grop. Jag kände mig arg och besviken. Hoppet försvann och tanken om ett bättre liv började kännas ouppnåeligt.

Snarare regel än undantag med väntan

Det är många som köar för olika utredningar och de hinner bli sämre under tiden. Det är en jobbig tid både för anhöriga och de drabbade. För du vill ha en förklaring till varför någonting är fel. Du vill finna de rätta orden som beskriver varför hjärnan skapar kaos, kaos och åter kaos. Du vill kunna dela med dig av orden till din omgivning som kanske kan få en annan förståelse och ge dig ett bättre stöd.

När utredningen väl blir av och dina svårigheter är kartlagda då börjar det hårda jobbet. Ny medicinering som kan innebära obehagliga biverkningar, behandlingar i form av terapi, att lära sig vad funktionshindret innebär, att försöka acceptera sitt funktionshinder, att få hjälp med struktur och planering i vardagslivet. För mig kan dålig struktur i hemmet medföra att min ADHD-hjärna blir mer sårbar och mottaglig för stress. Stressen matar sedan min ADHD-hjärna och gör den mer hyperaktiv i både ord och rörelse. Priset får jag betala dagen efter i form nedstämdhet, panikattacker och flera känsloutbrott.

Så varför ska du behöva bli slutkörd av väntan innan du kan börja det hårda jobbet? Det hårda jobbet som är nyckeln till dörren märkt med orden ”det ljuva livet”. 

Petra Matha

Annonser: