Se kraften

Även om jag inte vet exakta proceduren får jag många gånger känslan av att hjälpmedel och vård funkar ungefär så här. Först görs en slags upphandling och utvärdering av specialister. Sen görs någon form av beställning och produkten tas in i sortiment. Företaget gör produkten utifrån en specifikation och tar sen ohyggligt mycket betalt för den. Detta är ju mest sant när det gäller datorer och tillämpningar av mjukvaror. Det är anpassad styrning och talsynteser bland annat.

Verkligheten

Ute i verkligheten sker något annat. Tekniken utvecklas och blir billigare. Den blir tillgängligare och när många använder något så händer två saker. Det finns en marknad och med mängden användare kommer vänner och bekanta att fråga om hjälp.

Helt plötsligt blir en pappa sur på att han måste ha en bok med sig för att slå upp tecken för teckenspråk, då gör han en app som han kan ha i telefonen.  Fast vem som helst med den typen av telefon kan också köpa den appen för 28 kronor. Någon har en fru med dyslexi och gör ett typsnitt till henne, ett typsnitt som vem som helst får ladda ner helt gratis. Det funkar kanske inte för alla men nog kan det hjälpa någon med ytterligare ett alternativ på marknaden.

Hjälpmedelsindustrin

De som är inne i sortimentets trygga famn fortsätter att ha skygglapparna på och inte ta tillvara på den utveckling som sker. De säljer undermålig hårdvara till överpris fast med unik styrning till som gör att många inte kan välja annorlunda. I grunden är det bara en dator med windows som kraschar precis lika ofta som samma dator som kostar en tjugondel av priset. Varför är det ingen som säger till tillverkarna, att de istället ska leverera alla specialsaker vid sidan av själva datorn så man kan anpassa vilken dator som helst? Och bara anpassa den med de delar man faktiskt behöver.

Släpp fångarna loss

I rädslan att förlora det stöd och support man har på sina hjälpmedel, i bristen på pengar att själv köpa det man faktiskt vill ha och bristen på vissa väldigt unika lösningar sitter människor med dyrare och sämre saker än de behöver. De är fängslade i en oflexibel struktur som bara vägrar anpassa sig.

Genialiska lösningar regnar från himlen. Det har det nog alltid gjort men i och med den globala kontakten människor har idag hemifrån sina datorer, så ser folk varandras lösningar. De lär av varandra och utvecklar det vidare. Allt utifrån ett verkligt behov. Så samhället måste se kraften som löser problem och ta tillvara på den kompetens som finns.

Make your space in maker space

I Stockholm har en förening bildats. En idé som finns i andra delar i världen och även i Sverige sen tidigare, men detta är den första som jag hörde talas om i Sverige. De ska hitta en lokal, i den lokalen ska de ha maskiner och en massa utrustning för att skapa vad man vill. Och det är lite samma tanke som ett bibliotek, du lånar det du behöver när du behöver det. Fast du lånar inte hem det utan du kommer dit och samtidigt träffar du andra människor med andra kunskaper. Ni kan lära av varandra.

Kanske vill du skriva ut en konceptmodell på det billiga och supertillgängliga flerbostadshuset? Kanske är du helförlamad och vill äta ost. Ost är gott och det är allt du vill göra, ost ger dig livskvalitet. Arbetsterapeuten förstår inte varför ost ska vara nödvändigt och vet inga hjälpmedel för ändamålet. Försäkringskassan har ingen ruta för grundläggande behov med att äta ost som gör att du heller inte har en assistent som hjälper dig konsumera ost i de mängder som ger just dig livskvalitet. Har du inte en lösning så har du i alla fall ett mål på vad som måste göras, för utan ost kan du inte leva. Kanske blir du den som då kan ta del av Makerspace resurser och klura ut hur ostkrisen ska lösas. Kanske finns det två personer till i världen som måste ha ost precis som du. Kanske har du räddat deras liv.

Nu får vi bara hoppas att Stockholm Makerspace inte hittar en lokal vars entré är en stor trappa.

Jon Klarström

Annonser: