Positiv vs. Negativ

Varenda positiv tänkare slänger sig ständigt med hurtiga uttryck om att man alltid ska se det positiva i allt. Inte helt sällan anklagar de människor som klagar för att ha attitydproblem, att de är felinställda i själen och att universum belönar dem därefter. Dör man av cancer så är det för att man inte var positiv nog och ville överleva. Vill man så kan man, är den eviga slogan som prackas på alla vare sig de vill höra det eller inte.

Ett annat sätt att se på saker är den att det finns två typer av problem. Det finns de som löser sig, och eftersom de löser sig så är det inget att oroa sig för. Sen finns det problem som inte går att lösa, då ska man inte lägga energi på att ha ångest över något som inte löser sig ändå i slutändan. Don’t worry, be happy!

Kylskåp

GIL, Göteborg Independent Living släpade nyss ut ett gäng kylskåp på stan med budskap från filmen Independence Day på dörrarna. För att uppmärksamma de dagliga hinder man stöter på i lokaltrafiken i Göteborg. Den att man blir stående på hållplatsen till det

  1. kommer en tillgänglig spårvagn
  2. inte står barnvagnar i vägen på rullstolsplatsen.

Och för de med tyngre rullstolar måste även rampen fungera utöver de två andra villkoren.

GIL har gjort upprepade kampanjer gällande tillgängligheten hos Västtrafik som trots lagen från 1979 fortfarande är långt ifrån målet.

I en av de artiklar i GöteborgsPosten gällande denna aktionen så har David Lega uttalat sig, han sympatiserar men väljer själv att gå en annan väg. Citat ”Jag fokuserar hellre på det jag kan och inte på det jag inte kan.”

David Lega

Jag vet inte om David Lega lägger ner tanken på försäkring för sig själv ifall försäkringsbolaget vägrar honom teckna en, likt de gör mot många andra med någon form av diagnos. För om det är så det är, då kan han inte få försäkring och således bör han ju fokusera på något annat som han kan. Nu tror jag han kan fixa en sådan ändå, den mannen har talets gåva minst sagt. Och jag väljer att inte uppröras av hans eviga medhållande för de som säger att tillgänglighet är för dyrt.

Många just inom tillgänglighetsdebatten anser att David Lega genom att låta sig bäras upp för trappor där det inte finns tillgänglig entré sabbar för den övriga rörelsen i sina krav att få komma in på sina egna villkor. Där ser jag möjligheterna att någon av alla de som hjälper honom får upp ögonen och kanske slås av tanken. ”Men vänta nu, så här ska du inte behöva ha det. Eller i alla fall knäcker ryggen på sig själva när de gör det, och när de som "viktiga" människor råkar ut för något så kanske det uppstår någon form av insikt.

Från negativ till positiv

När David sa "Jag fokuserar hellre på det jag kan…" så insåg jag att han hade rätt samtidigt som det är han som är negativ. GIL gör detta för att de anser att de kan förändra, och gör detta. David kanske känner till något hemligt avtal inom Göteborgs kommun som gör att han stensäkert kan säga att han fokuserar på det han kan, det vill säga att det är omöjligt att få till stånd en tillgänglig lokaltrafik i Göteborg. Samtidigt insåg jag att jag i min gnällighet alltid ser saker som borde vara bättre. Det vill säga att jag ser saker som kan vara bättre än de är, och då betyder det att jag ser möjligheter.

Så när jag gnäller är jag i själva verket en optimist som tror på förändring och utveckling. Och varje gång någon bemöter mitt gnäll och säger åt mig att vara positiv är det de själva som är negativa. De ser inte utvecklingsmöjligheterna utan försöker inbilla sig att det måste vara så som det alltid har varit.

Jon Klarström

Annonser: