Kan du välja den du vill ha?

Jag själv gick över till Mac runt 2007. Ovan till en början men nu har jag kommit till en nivå där jag blir gråtfärdig så fort jag måste arbeta med en Windowsdator. Och under åren har Mac gått mer mot att bli en folklig dator med mycket fokus på design och användbarhet framför allt. Och naturligtvis finns det många som har behov av hjälpmedel i sin datoranvändning som också vill köpa en Mac.

Detta blev tydligt för mig häromdagen när jag fick en fråga från en vän som köpt Mac om det gick att köra joystickstyrning av datorn. Jag lånade min sons joystick och pluggade in i datorn och möttes av texten ”Detta tangentbord känns inte igen”. Min Mac som alltid gjort allt så lätt för mig gav mig ett meddelande som inte gav mig någon lösning och uppenbarligen var ett problem.

Joystick utan glädje

Så jag surfade ut på nätet och börja gräva information i ämnet och rätt snabbt hittar man människor som spelar datorspel. Och tydligen krävs det nyare joysticks för att funka på Mac. Några fungerar och andra inte. Hur många arbetsterapeuter har koll på detta?

Det verkar som det är upp till med den som har behov att själva kunna hålla koll på vad som finns i sortiment och eventuellt kontakta tillverkaren för att fråga om det finns någon lösning till Mac.

Vem ska ta ansvar?

Apple skryter med hur lätt deras system är. Och de har gjort mycket för att utveckla systemet för att göra det mer tillgängligt. Och går man in på deras sida så beskriver de hur fantastiskt duktiga de är. Men när jag pluggar in en joystick så funkar den inte. Hur smidigt är detta?

Hjälpmedelscentralen borde se till att vara beredda på att alla inte skulle köpa PC när det blev eget ansvar att förse sig med en dator. De borde ha tryckt på i sina upphandlingar att de vill ha hjälpmedel som fungerar på både PC och Mac. Då kanske tillverkarna börjat höra sig för med Apple och påpeka bristerna i deras system.

Apple borde kunna bättre

Apple är i mina ögon utomordentligt duktiga på att bygga enkla och användbara produkter. Hade de tillämpat design för alla så hade de sett att det fanns fler behov att utgå ifrån. För hade de själva undersökt behoven innan, så hade det inte varit svårt för mig att plugga en en sketen joystick. Även om det inte skulle gå att få det att fungera utan att man gör något, installerar ett extra program eller så. Borde felmeddelandet har berättat för mig hur jag löser problemet.

Samtidigt borde de yrkesroller som hjälper oss att kompensera med hjälp av hjälpmedel inte stå handfallna när man säger att man har Mac. De borde i alla fall veta var de själva hämtar informationen för att hjälpa sin patient.

Och ska man tvingas ha en PC för att få stöd. Då är det ett hjälpmedel och inget jag väljer att ha, jag måste ha det mot min egen vilja inom ramen för tillgängliga stöd.

Jon Klarström

Annonser: