Jon Klarström

Bor i Göteborg och är varannanveckapappa till en pojke som har en CP-skada. Ser ofta potential och möjligheter i det mesta som lika ofta vänds till hinder av systemets inneboende dumhet och kontraproduktivitet. Intresserad av allt utom sport.

Att räkna spårvagnar

Det är en ren tillfällighet att det blev som det blev. Spårvagnarna har alltid varit ett gissel här i Göteborg. Avslängd från spårvagnar och nedlagda DO-anmälningar är saker som spär på frustrationen mot Västtrafik. Västtrafik är det namnet som den samlade lokaltrafiken i Västra Götaland går under.

Erik “västtragik” Ljungberg

Erik Ljungberg, som tyvärr inte lever längre, myntade mig veterligen begreppet Västtragik. Det kom naturligt i den kamp han förde för en kollektivtrafik för alla. Jag träffade honom ett par tillfällen och vi var överens om att det gått för lång tid utan någon speciell utveckling från Västtrafiks sida och vi började spåna på tänkbara kampanjer att dra igång. Sen dog Erik knall och fall. Allt blev till inget.

En tid senare fick jag och Pudd låna en kamera. En Gopro actionkamera som är hållbar samt liten och smidig. Vi fäste den på rullstolen och började dokumentera. Jag fick möjlighet att öva lite redigering och vi klippte ihop en liten testfilm. Om man är ute med Pudd hamnar man förr eller senare i Brunnsparken, så där hamnade vi en gång när vi stod med kameran. Och där föddes Counting Trams. Det föll sig naturligt.

På väg mot 100 avsnitt

I takt med att vi stått där några gånger så bestämde vi oss att 100 var en bra siffra. Så vi siktar mot 100 avsnitt av Counting Trams. Då blir det utspritt lite över tid och statistiken blir därefter. Och även om få ser det vi gör så är det nog fler än det skulle vara om vi begärde in papper av Västtrafik och redovisade siffror. Till exempel skulle nog inte Västnytt komma och filma när vi läste siffror, men nu när vi stod och filmade så blev det ett litet reportage i lokalnyheterna.

Vi har i dag kommit till avsnitt 13. Avsnitten förändras lite då och då i takt med att kunskapen ökar, innehållet är det samma men presentationen förändras. Min förhoppning är att slutföra detta projekt nästa sommar, och kanske lyckas vi få till ett litet avslutningsjippo. Det får helt enkelt tiden utvisa.

Långsiktigt mål

Jag har ett personligt och långsiktigt mål. Spårvagnarna i Göteborg döps efter olika kändisar och andra lite mer allmänna personligheter. Håkan Hellström har sitt namn på en spårvagn till exempel. Jag anser att när den vagn som ersätter den sista höggolvsvagnen i trafik ska döpas, ska den få sitt namn efter Erik Ljungberg.

Jon Klarström

Annonser: