Emily Kind

Jag kämpar för min sons värdiga rätt i samhället samt driver en blogg och en mötesplats för föräldrar till funktionshindrade barn på my.perfect.baby.se.

Måste man bli bitter som förälder till ett funktionshindrat barn?

Jag vet att det är många av oss ”nya” föräldrar till barn med funktionshinder som har fått erfara det sorgliga i att bli nedtagen på jorden av en förälder med ett äldre barn med funktionshinder och så har även jag. Idag frågar jag därför mig själv, och er; Måste man bli bitter, som förälder till ett funktionshindrat barn?

Jag pratar verkligen inte om alla äldre och erfarna föräldrar nu, för de bästa tips som jag har fått angående mitt barns funktionshinder har jag fått av just föräldrar till äldre barn. Men det finns en liten mörk skara av dessa föräldrar som står och lurar i hörnen och bara väntar på att få hoppa på oss unga, hoppfulla och naiva.

- Det är inte så lätt för våra barn som ni verkar tro, är glåpord som haglar titt som tätt.

Nej, det kanske det inte är och vi kanske är naiva och vi kanske hoppas för mycket på våra barn, vi kanske inte alls har blivit brända lika många gånger som ni har. Men kan ni inte försöka att stötta oss istället?

Kan ni inte försöka att vara stolta över att ni med era barn faktiskt har gjort vår väg lite mindre snårig, kan ni inte låta oss komma fram, istället för att hindra oss från att gå?

Ju mer komplicerat man gör en sak ju jobbigare blir det. Vi älskar våra barn, och jag är säker på att ni också gör det, våra barn ger oss så otroligt mycket glädje och skratt i allt det där svåra, välj att se det positiva med våra barn istället!

Kämpa mot det svåra och välj sedan bort det. Jag jobbar som redaktör på ett community för föräldrar med barn med särskilda behov och jag driver en blogg om mitt liv med min älskade son som har Down syndrom, och varje dag väljer jag bort mycket av det svåra, men det är ett tufft jobb, för ofta så väljer folk att fokusera på just det som är tråkigt med våra barn.

Jag hittar lätt artiklar om missnöjdhet; Vi får ingen assistans, skolan är inte gjord för våra barn, neddragna resurser, mobbning, etc. För de positiva artiklarna får jag kämpa hårt för att hitta. 

Är det verkligen så det ligger till med våra barn? Är livet med ett barn med särskilda behov endast sorg och missnöjdhet? Kommer jag också att bli en av de där bittra mammorna i framtiden? Om så är fallet så kan jag lika bra lägga ner här och nu.

Emily Kind

Annonser: