Anders Berglund

Jag skriver om egna upplevelser, mina funderingar och tankar.

Assistans och sex - går det ihop?

Assistans bygger ju på att jag ska få hjälp med det jag behöver hjälp med. Det är ju själva grundbulten i arbetet. Jag är med och talar om vad assistenten ska göra. Det ser jag som en självklarhet.

Sedan kan man diskutera hur mycket jag som brukare ska vara med och tala om i varje sak. Ska jag till exempel be assistenten att vattna eller diska? Hur noga ska jag vara?

Ska jag säga ”Sätt på vattenkranen, fyll upp cirka 8 centimeter vatten i diskhon. Håll koppen i vänster hand och diskborsten i höger. Diska alla sidor noga runt om.”
Eller är dessa saker underförstådda då jag ber assistenten att diska?

Jag hade ett förhållande med en tjej som har ett större assistansbehov än jag, vilket innebar dygnet-runt-assistans. Det var inget som jag tänkte så mycket på, för jag har erfarenhet sedan tidigare av en partner med lika stort behov. I ett förhållande tycker jag att man inte får begränsa sig på grund av sina assistenter. Ja, såvida det inte gäller något olagligt handling vill säga.

Jag minns när jag skulle sova över hos min flickvän. Jag fick sova på en madrass på golvet för det gick inte att lösa på något annat sätt. Som människa vill man ju ha sex ibland med sin partner. Jag upptäckte att det skulle bli mycket svårare än vad jag trodde. Jag märke snart att det var något som inte var som det skulle. Det framgick ganska fort att hennes assistenter hade sagt att de skulle säga upp sig om vi hade sex. Ja, förutom en assistent som jobbade en kväll varannan vecka. Snacka om schemalagt sex.

Tänk om man skulle vilja testa sex i andra kombinationer. Man kanske vill pröva en trekant eller vara med någon av samma kön. Vågar man det?  Eller avstår man för att man inte vill att ens assistenter ska få veta något? Om svaret är ”ja” så kvarstår frågan. Gör man saker som man själv vill, eller tar assistenten kontrollen över vad man gör eller inte gör?

Anders Berglund

Annonser: