Om fotoserien

Det här är inte min idé - den är genial. Funkaportalens genomgående fotoserie har namnet Det spelar ingen roll. Fotografen heter Stefan Bohlin och fotona är tagna mer eller mindre live i riktiga miljöer med riktiga människor, inte fotomodeller, under vintern 2007. Personerna på bilderna gör det de gillar och har ett funktionshinder som inte spelar nån roll just i den situationen då bilden tas. Det är den enkla idén.

Funktionsnedsättning är inte bara elände, stigmatisering och diskriminering. Det är en del av allas vår vardag – förr eller senare och på ett eller annat sätt känner vi alla av våra begränsningar. Vi som står bakom Funkaportalen tycker det är viktigt att påpeka att det inte spelar nån roll om man har en funktionsnedsättning eller ej. Det viktiga är individen och det spelrum vi skapar för varandra genom att hjälpas åt, ta hänsyn och tänka efter före – men också genom att våga fråga, ställa krav och dela med oss av våra erfarenheter. Allt detta försöker vi åstadkomma här på portalen, och vi hoppas att våra bilder kan visa lite grand hur vi tänker.

Eller ur barnets perspektiv:

Vår redaktionssekreterare Anna hade problem med barnvakt och tog med sin dotter Majken till ett möte på kontoret. Anna förberedde henne väl genom att berätta vad som skulle hända: - Vi ska träffa en kille som heter Anders och som är väldigt svår att förstå. Man hör inte så bra vad han säger för han har en skada på stämbanden som gör att det låter konstigt när han pratar. Man lär sig efter ett tag och när man lärt känna honom så går det bra, men det kan låta lite ovant i början.

Och så är Susanna med, hon pratar väldigt fort men är snäll. Och så Stefan som du redan har träffat, och så den och den och den… Majken satt knäpptyst och storögd mötet igenom. Det var ganska långt. Efteråt sa hon till sin mamma: - Det var ingen skillnad på han som pratade konstigt och er andra. Jag förstod inte vad NÅN sa.

Se där – det spelar ingen roll.

Susanna Laurin
Ordförande, Stiftelsen Funka

Stiftelsen Funka tackar särskilt Elina Smidlund Sigray på Moderna Museet som lät oss ta bilder i den oerhört kreativa miljön ute på Skeppsholmen och Stefan Bohlin som med en ängels tålamod skapat underbara foton precis som vi drömt om.

Annonser: