Vanliga frågor

Vi får en del frågor som återkommer gång på gång.

Om du har en fråga som vi inte besvarar här så är du alltid välkommen att kontakta oss på redaktionen@funkaportalen.se.

Vilka står bakom Funkaportalen?

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka. Stiftelsen delar inte ut bidrag utan driver projekt som syftar till att stärka personer med funktionsnedsättning och deras inflytande över sitt eget liv. Funkaportalen är ett av dessa projekt. Stiftelsen Funka instiftades 2006 av Funka Nu AB, ett privatägt IT-bolag med tillgänglighet som affärsidé.

Stiftelsen Funkas webbplats, öppnas i nytt fönster

Funka Nu ABs webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur många av er som jobbar med Funkaportalen är funktionsnedsatta då?

Vi tycker inte att det spelar någon roll. Vi registrerar inte funktionsnedsättning så vi vet inte hur många av oss som jobbar med portalen som har funktionsnedsättning. Och hur definierar vi funktionsnedsättning förresten? Det vore lika dumt att tacka nej till kompetent personal utan funktionsnedsättning som att inte ha med personer med egna erfarenheter av funktionsnedsättning i Funkaportalen. Men hur många av varje? Nej, det spelar ingen roll. Vi är alla olika och har flera starka och svaga sidor. En del kallas funktionsnedsättning, annat kallas personlighet, läggning eller egenskaper, förutsättningar som kan skilja sig mycket åt mellan olika individer.

Hur kan ni säga att vi ska inkludera personer med funktionsnedsättning och så bygger ni en portal bara för funktionsnedsatta, är inte det just att skilja ut funktionsnedsatta från resten av samhället?

Det spelar ingen roll att det inte borde vara så - det funkar nämligen inte i verkligheten - ännu. Skolsystemet, sjukvårdssystemet, bidragssystemet – hela samhället pratar om problem med  diskriminering och stänger samtidigt ute alla som inte passar in i mallen. Vi vet att Funkaportalen behövs. Och vi vet att vi tillsammans kan genomföra det här ambitiösa arbetet för att verkligen påverka världen omkring oss. Och portalen är inte bara till för funktionsnedsatta, den är till för alla!

Varför ska man vända sig till er, det finns väl myndigheter som sköter sånt här?

Nej, faktum är att det vi har samlat här inte finns någon annanstans; en samlad bild av ett komplext område, presenterat på ett begripligt och tillgängligt sätt.

Vem bestämmer vad som ska stå på Funkaportalen?

Funkaportalen samarbetar med ett stort antal myndigheter och organisationer och alla våra guider är faktagranskade, juridiskt granskade och genomlästa av ett antal experter inom varje område före publicering. Källan är alltid angiven. Guiderna syftar till att ge en så bred och faktabaserad bild som möjligt och bygger på både teori och praktik. På många andra ställen (bloggar, forum, krönikor) är det respektive skribents åsikt som kommer fram. Vi står inte för våra frilansares åsikter, bara för våra egna.

Vi är religiöst och partipolitiskt oberoende, Men vi har en åsikt. Och den utgår ifrån att det inte ska behöva spela någon roll om man har en funktionsnedsättning eller ej.

Vem får skriva på Funkaportalen?

Alla som har något att säga! Om du vill samarbeta med Funkaportalen, kontakta oss på redaktionen@funkaportalen.se

Susanna Laurin
Ordförande, Stiftelsen Funka 

Annonser: