Ledsagare, medresenärer & samåkning

Alla som har färdtjänst klarar inte av att åka helt själva. Därför kan man få ta med en ledsagare.

Behöver du ledsagare så ska du ta upp det när du ansöker om färdtjänst. Då kommer det att framgå av färdtjänsttillståndet att du har rätt att ta med en ledsagare.

Vem räknas till ledsagare?

Som ledsagare räknas en person som hjälper dig under resan. Det behöver inte vara en speciell person, men det kan också vara till exempel din personliga assistent.

Kommunerna har olika regler för om ledsagaren åker med utan extra kostnad eller om det finns en extrakostnad för ledsagare.

Vad gäller för medresenärer?

Om ni är flera personer som ska till samma ställe så blir det ju konstigt om du ska åka helt själv med färdtjänsten. Det vanligaste är att personer som du reser med, medresenärer, brukar få följa med och de brukar betala samma avgift som färdtjänstkunden.

Men kolla reglerna i din kommun för det är olika regler. En medresenär kan vara vem som helst i din närhet, en släkting, kompis eller någon annan som du umgås med. Det är helt enkelt någon som ska resa med dig till samma ställe.

Samåkning

I många kommuner har man något som heter samåkning. Det betyder att en taxi eller färdtjänstbuss kan plocka upp flera personer och sedan släppa av dem på olika ställen. Det blir effektivar, men det gör också att resorna tar längre tid och att det blir svårare att planera när du måste resa om du har en tid att passa.

Om du inte tycker att samåkning passar dig kan du behöva ett läkarintyg. Ibland kan du också argumentera för varför samåkning inte passar. Men reglerna kring samåkning varierar, så kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller.

Annonser: