Ladda ner

Talande Webb kräver ingen installation. Du laddar bara ner programfilen och sparar den där du vill att programmet ska ligga, exempelvis på datorns skrivbord. Du kan också spara programmet på ett usb-minne eller en cd-skiva om du vill kunna ta med dig Talande Webb och använda på andra datorer.

Filen är 86,9 Mb stor vilket innebär att det kommer att ta några minuter att ladda ner den beroende på din internetuppkoppling.

Följ länken: Ladda ner Talande Webb, öppnas i nytt fönster

Om du sitter bakom en brandvägg och får problem med nedladdningen kan du i stället prova följande länk: Ladda ner Talande Webb om du sitter bakom en brandvägg, zip-format  86,8 Mb, öppnas i nytt fönster.

När du klickar på länken får du upp en dialogruta som frågar om du vill köra eller spara programmet. Klicka på "Spara" och välj var på datorn filen ska sparas, exempelvis på skrivbordet så du lätt hittar den igen.

Spara filen på datorn. Skärmbild

När filen är nedladdad får du en fråga vad du vill göra. Välj "Kör". Då startar programmet.

Starta Talande Webb genom att köra filen. Skärmbild

När du startar Talande Webb

När du startar Talande Webb får du upp en varning i Windows. Välj "Kör".

Kör filen. Skärmbild

Första gången du startar Talande Webb på datorn får du upp en ruta med licensavtalet som du måste godkänna.

Licensavtalet. Skärmbild

Du kan också få licensavtalet uppläst genom att välja Tala. Klicka på ”Jag godkänner licensavtalet” och sedan ”Nästa”. Därefter får du information om programmet och dess funktioner. Läs igenom den här informationen och klicka på ”Nästa”.

Läs licensavtalet. Skärmbild

Slutligen får du information om hur du använder programmet och vad olika ikoner betyder. Läs igenom och klicka sedan på "Avsluta".

Slutför guiden. Skärmbild

Nu kan du börja använda Talande Webb!

När du besöker en ansluten webbplats får du autmatiskt upp ett verktygsfält Verktygsfältet ser ut så här:

Verktygsfältet i Talande Webb. Skärmbild

Med verktygsfältet kommer du åt de vanligaste funktionerna. Förinställt är att det du pekar på läses upp. Du kan också välja att läsa upp en markering, använda fokus eller få texten som en mp3-fil. Den blå knappen längst till höger använder du om du vill ändra inställningarna i programmet.

Även om du inte är inne på en ansluten webbplats kan du komma åt programmet om du exempelvis vill avsluta det eller ändra inställningar. Programmet finns i systemfältet längst ner till höger på skärmen. Ikonen för Talande Webb består av blå cirklar:

Programikonen i systemfältet. Skärmbild

Du kommer åt alla inställningar genom att dubbelklicka eller högerklicka på den blå runda ikonen När du kommer till en webbplats som fungerar med Talande Webb ser du det genom att en stor gul bock lägger sig ovanpå ikonen och verktygsfältet blir synligt.

Instruktioner till användare som har kört Talande Webb på datorn tidigare

Om du redan använder Talande Webb behöver du inte göra något speciellt. Ladda bara ner den nya filen och kör igång. Tänk bara på att den gamla versionen av Talande Webb inte ska vara igång när du startar Talande Webb 6.


Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta