Träningsprogram kan stärka kognitiva förmågor

Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna.

Petra Sandberg. FotoDen förväntade livslängden ökar över hela världen. Men en åldrande befolkning innebär också utmaningar. En sådan utmaning är att minne och andra intellektuella – eller kognitiva – förmågor tenderar att försämras med ökad ålder, också i frånvaro av demens. Tidigare studier har visat att människor som levt i intellektuellt stimulerande miljöer till viss del är skyddade från åldersrelaterade kognitiva nedsättningar, som till exempel sämre minne, och i vissa fall till och med från demenssymptom. Kognitiv träning är ett sätt att studera varför sådana effekter uppkommer.

I en avhandling har Petra Sandberg i tre studier undersökt träning av kognitiva förmågor hos ett trettiotal äldre och lika många yngre personer. Till de exekutiva funktionerna räknas bland annat förmågan att kunna koncentrera sig på en krävande uppgift trots störande ljud i omgivningen, tankar på annat eller andra distraktionsmoment. Andra förmågor är att kunna hoppa mellan olika deluppgifter av ett problem utan att bli förvirrad eller tappa fokus, och att kunna uppdatera vilken information som ska hållas aktivt i minnet för stunden. Tidigare forskning tyder på att försämrade exekutiva funktioner är en av orsakerna bakom åldersrelaterade minnesförsämringar generellt.

Båda åldersgrupperna fick bättre resultat i programmet efter träning, jämfört med en kontrollgrupp. Dessutom framkom att den yngre gruppen blev bättre på andra uppgifter som liknade övningsuppgifterna i programmet. Efter ett och ett halvt år höll vissa av de förbättrade resultaten i sig i båda åldersgrupperna, men bara inom samma eller väldigt lika uppgifter som i det ursprungliga träningsprogrammet.

– Sammantaget tyder resultaten på att de här förmågorna till viss del är träningsbara både för unga och äldre, men att åldrandet vid den här typen av relativt korta träningsprogram ändå begränsar förutsättningarna för transfer, alltså förmågan att bli bättre även på sådant man inte direkt tränat, berättar Petra.

I avhandlingens tredje studie undersökte Petra Sandberg minnesstrategier som hjälpmedel för äldre. Deltagarna fick lära sig en minnesstrategi där siffror i en pinkod översattes till bokstäver och ord. Det visade sig att innan de lärt sig minnesstrategin var arbetsminnets kapacitet avgörande för att kunna komma ihåg pinkoden. Men när de fick hjälp av minnesregeln var andra förmågor mer avgörande för att minnas, såsom mental snabbhet, verbal förmåga och det episodiska minnet.

– Genom att lära oss mer om hur vi kan underhålla de kognitiva färdigheterna kan vi i förlängningen förbättra förutsättningarna för att fler äldre ska kunna leva självständiga liv högre upp i åldrarna, menar Petra Sandberg.

Avhandlingen är på engelska "Cognitive training in young andold adults" och går att ladda ner i PDF-format här, öppnas i nytt fönster


Enhetlig certifiering av hundutbildare

En ledsagarhund. Foto
Ökad efterfrågan på assistanshundar har ökat utbudet av personer, företag och organisationer som erbjuder utbildning av hundar och brukare. Därför har nu behovet av en enhetlig certifiering av utbildarna blivit större.

13-åring utvecklar en prisvärd punktskriftsskrivare

Punktskriftsskrivaren Braigo. Foto
Trettonårige amerikanen Shubham Banerjee utmanar nu den världsledande tillverkaren för punktskriftsmaskiner; Index Braille i Gammelstad utanför Umeå genom att bygga en billigare maskin.

PCEye Explore - ett roligt sätt att lära sig ögonstyrning

En laptop med PCEye Explore. Foto
Med PCEye Explore ansluten till en laptop eller en stationär dator får unga och oerfarna brukare tillgång till ett enkelt sätt att lära sig hur man använder ögonstyrning, samtidigt som de förbereder sig för alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).

Träningsprogram kan stärka kognitiva förmågor

Petra Sandberg. Foto
Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna.

Nummerupplysning till personer med funktionsnedsättning

Ylva Ekborn. Foto
Nummerupplysning via 118 400 innebär att personer med en varaktig funktionsnedsättning kan söka telefonnummer, adresser i Sverige och bli framkopplade till det efterfrågade telefonnumret. Själva nummerupplysningen är kostnadsfri. Personen betalar endast för själva samtalet efter framkoppling, i enlighet med det avtal som personen har med sin operatör.

Fler artiklar om Hjälpmedel

Annonser:

GUIDE HJÄLPMEDEL

Läs portalens guide om hjälpmedel.

Läs guiden

LÄS MER HOS OSS

"Borde kanske jag själv få bestämma vad jag behöver?"

ur Henrik Götessons krönika "Handikapp, attityder och handikapp".

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Jag undrar om det finns någon utöver min pappa som sitter med ett stort förstoringsglas framför datorn i stället för att använda alla de fantastiska förstoringsprogram som finns på marknaden?"

ur Susanna Laurins krönika "Att bli profet i eget land"

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Tänk om det funnits en sådan tjänst när min bror var barn och rymningsbenägen. När som helst kunde han ge sig iväg, helt utan förvarning."

 

Ur Integritetskränkning eller hjälpmedel? krönika av Ulrika Ehrensvärd

 

Ulrikas krönika

 

TIPSA REDAKTIONEN

Har du ett snyggt och läckert hjälpmedel som också fungerar bra?
Skicka gärna in en bild till oss med en kort beskrivning av hjälpmedlet.

 

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta