Tystnad omger intellektuellt funktionsnedsattas åldrande

Äldre personer med intellektuella funktionsnedsättningar tillåts inte åldras på samma sätt som andra och får inte det stöd de behöver. Det visar en doktorsavhandling om synen på ålderdom hos personal och boende på gruppbostäder.

En äldre person som går med rollator. FotoIda Kåhlin har i sin doktorsavhandling studerat hur synen på åldrande och äldre ser ut hos de som bor i gruppbostäder och de som arbetar där. Resultatet visar att tystnad omger åldrandet i gruppbostaden.

– Jag blev förvånad över att personalen tycker att man inte behöver prata om åldrande och att de inte tror det är viktigt för de boende. Den uppfattningen har inte de boende själva, säger Ida Kåhlin.

Den grupp äldre med funktionsnedsättning som intervjuats är den första generationen som åldras i en gruppbostad. Enligt Ida Kåhlin är risken med att förbise åldrandet att de boende inte får det stöd de behöver i vardagen.

Beskrivningar av vad åldrandet egentligen innebär skiljer sig också åt mellan boende och personal. Medan personalen anser att åldrande är en fysisk process förknippad med sjukdom, betraktar de äldre själva åldrandet som ett mer komplext förlopp som innefattar även det sociala livet.

Det framkom i arbetet med avhandlingen även att intellektuellt funktionsnedsatta inte får uppleva samma åldersprocess som många andra. Den tid som kallas för den tredje åldern, då de flesta äldre slutar arbeta och har mer egentid och utrymme att förverkliga sig själva, får många intellektuellt funktionsnedsatta inte vara med om.

– Många arbetar till de är 70 år, för att de ”mår bra av att arbeta”. Gör de verkligen det mer än vi andra? De här frågorna måste lyftas och eftersom det saknas riktlinjer måste personalen få redskap att hantera ålderdomen, säger Ida Kåhlin.

Avhandlingen: Delaktig (även) på äldre dar. Åldrande och delaktighet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor i gruppbostad.Linköping Studies in Art and Science No 638. av Ida Kåhlin (pdf-fil, 1,96 Mb), öppnas i nytt fönster


Tystnad omger intellektuellt funktionsnedsattas åldrande

En äldre person som går med rollator. Foto
Äldre personer med intellektuella funktionsnedsättningar tillåts inte åldras på samma sätt som andra och får inte det stöd de behöver. Det visar en doktorsavhandling om synen på ålderdom hos personal och boende på gruppbostäder.

Inventering av bostäders tillgänglighet

Ett flerfamiljshus. Foto
Piteå kommun har genomfört en inventering av tillgänglighet i flerfamiljshus för äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Antalet äldre i kommunen beräknas öka i framtiden och en bostad med bra tillgänglighet är ofta en förutsättning för att äldre kan bo i en vanlig lägenhet och klara sig själv.

Gruppbostad är dyrare än personlig assistans

En hög med sedlar. Foto
Det finns en utbredd uppfattning att gruppboende kostar mindre än personlig assistans. Föreningen JAGs kostnadsjämförelse visar att det är tvärtom. Gruppbostad för en person med stödbehov dygnet runt kostar en kvarts miljon kronor mer per år än personlig assistans.

Allergi i siffror

Omslagsbild till Allergifakta 2015
Hur många pollenallergiker finns det i Sverige? Hur många barn med astma? I nya publikationen Allergifakta som ges ut av Astma- och Allergiförbundets forskningsfond får du svar på dessa och många andra frågor om allergi.

Enklare för synskadade med talande kösystem

Ett apotek. Foto
Efter lyckat försök med talande kösystem införs detta nu på ett antal Hjärtat-apotek som en service för kunder med synnedsättning. Det gäller dels nystartade apotek, dels tio utvalda apotek inom Hjärtat.

Fler artiklar om Sverige

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Sofia Thoresdotters krönika

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta