Enklare för synskadade med talande kösystem

Efter lyckat försök med talande kösystem införs detta nu på ett antal Hjärtat-apotek som en service för kunder med synnedsättning. Det gäller dels nystartade apotek, dels tio utvalda apotek inom Hjärtat.

Talande kösystem på apotek innebär att en röst talar om vilket könummer som står på tur för att hämta ut recept. För apotekskunder med synnedsättning är talande kösystem en förbättring jämfört med enbart kölappar.

Apotek Hjärtat har efter kundönskemål testat talande kösystem med positivt resultat.

Med start i januari installeras talande kösystem på en rad apotek inom Hjärtat. Det gäller dels nystartade apotek, dels en rad befintliga apotek med stort antal receptkunder inom kedjan.

– Ett bra initiativ. Synskadades Riksförbund vill självklart ha talande kösystem överallt, men det här är ändå en början, säger förbundsordförande Håkan Thomsson.

Ökad tillgänglighet

– Både kunder och medarbetare tycker att talande kösystem fungerar bra. Även om våra medarbetare alltid försöker ha koll på alla kunder som kommer in hos oss och ropa upp nästa på tur, så innebär uppläsningen av könummer förbättrad tillgänglighet för personer med synnedsättning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

På dessa apotek inom kommer könumren att läsas upp automatiskt:

 • Apotek Hjärtat Nordstan, Göteborg
 • Apotek Hjärtat (Vågen), Frölunda Torg
 • Apotek Hjärtat Mariatorget, Stockholm
 • Apotek Hjärtat Elins Esplanad, Skövde
 • Apotek Hjärtat Odenplan, Stockholm
 • Apotek Hjärtat Folkungagatan Stockholm
 • Apotek Hjärtat Stora Torget, Enköping
 • Apotek Hjärtat Helsingborgs lasarett
 • Apotek Hjärtat Väsby Centrum (Norr)
 • Apotek Hjärtat Södersjukhuset, Stockholm
 • Apotek Hjärtat Hotellgatan 1 Solna Centrum

Talande kössystem levereras till Hjärtats apotek av företaget Qmatic.

Fakta om synskador
Omkring 100 000 personer i Sverige ser tillräckligt dåligt för att vara inskrivna på syncentral. Det finns många olika sorts synskador och ögonsjukdomar. Det är stor skillnad på att se lite och att inte se alls. Vissa ser bra i mörker men är mycket ljuskänsliga. Andra ser skarpt och tydligt men bara rakt fram medan en del kan se skarpt och tydligt men har svårt att tolka det de ser på grund av att synnerv och/eller hjärnans syncentrum är skadade. Källa: Synskadades Riksförbund


Tystnad omger intellektuellt funktionsnedsattas åldrande

En äldre person som går med rollator. Foto
Äldre personer med intellektuella funktionsnedsättningar tillåts inte åldras på samma sätt som andra och får inte det stöd de behöver. Det visar en doktorsavhandling om synen på ålderdom hos personal och boende på gruppbostäder.

Inventering av bostäders tillgänglighet

Ett flerfamiljshus. Foto
Piteå kommun har genomfört en inventering av tillgänglighet i flerfamiljshus för äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Antalet äldre i kommunen beräknas öka i framtiden och en bostad med bra tillgänglighet är ofta en förutsättning för att äldre kan bo i en vanlig lägenhet och klara sig själv.

Gruppbostad är dyrare än personlig assistans

En hög med sedlar. Foto
Det finns en utbredd uppfattning att gruppboende kostar mindre än personlig assistans. Föreningen JAGs kostnadsjämförelse visar att det är tvärtom. Gruppbostad för en person med stödbehov dygnet runt kostar en kvarts miljon kronor mer per år än personlig assistans.

Allergi i siffror

Omslagsbild till Allergifakta 2015
Hur många pollenallergiker finns det i Sverige? Hur många barn med astma? I nya publikationen Allergifakta som ges ut av Astma- och Allergiförbundets forskningsfond får du svar på dessa och många andra frågor om allergi.

Enklare för synskadade med talande kösystem

Ett apotek. Foto
Efter lyckat försök med talande kösystem införs detta nu på ett antal Hjärtat-apotek som en service för kunder med synnedsättning. Det gäller dels nystartade apotek, dels tio utvalda apotek inom Hjärtat.

Fler artiklar om Sverige

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Sofia Thoresdotters krönika

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta