Livsstil & Relationer

2014 års vinnare av STIL-priset utsedda!

Del av Mamma pappa lam webbplats. Skärmbild
STIL-priset ”Hjärter Ess” delas varje år ut till någon som synliggör frågor om antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde. 2014 går priset till Nora Sandholdt, Anna Oredsson och Erika Nilsson i projektet Mamma pappa lam.

Mödrar med intellektuella funktionshinder kan ha barn med trygg anknytning

En mamma med sitt barn i famnen. Foto
Många föräldrar med intellektuella funktionshinder förlorar vårdnaden om sina barn. Besluten baseras ofta på ett antagande om att funktionshindret gör dem olämpliga som föräldrar. En pionjärstudie på området visar dock att mammor med intellektuella funktionshinder mycket väl kan ha barn med trygg anknytning. Andra faktorer, som hur mamman själv blivit behandlad i sin uppväxt, är av större vikt än det intellektuella funktionshindret när det kommer till att skapa förutsättningar för trygg anknytning hos barnen.

Nätverk vill förbättra graviditets- och föräldrainformation till ryggmärgsskadade

 Erika Nilsson (vänster) och Nora Sandholdt,  båda ryggmärgsskadade och mammor, aktiva inom projektet Mamma pappa lam. Foto
Vilka komplikationer riskerar jag som ryggmärgsskadad under en graviditet? Hur känner jag när värkarbetet sätter igång och kan jag bli en självständig mamma? Frågorna är många bland yngre ryggmärgsskadade kvinnor med planer på föräldraskap. För att höja kunskapsnivån bland vårdpersonal genomför projektet Mamma pappa lam informationsmöten på landets sex universitetssjukhus. Första anhalten blev Akademiska sjukhuset den 18 november.

Projekt stöttar föräldrar med särskilda behov

Vuxna händer som håller i ett par bebisfötter. Foto
Parenting Young Children, PVC är ett föräldrautbildnings- och stödprogram som i första hand är utvecklat för föräldrar med intellektuella och psykiatriska funktionshinder och som har yngre barn (0-6 år).

Att välja skola för hörselskadade barn

Räcker upp handen i skolan. Foto
Ska hörselskadade barn gå i vanlig eller specialanpassad skola? Det är en knivig fråga för många föräldrar.

Fler artiklar om Funktionshindrad förälder

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"När min dotter föddes för tre år sedan gick det inte alls till som föräldrautbildningen hade lärt mig. Att föda två månader för tidigt fanns inte i min världsbild."

 

ur Towe Paqualins krönika "Några tankar om perspektiv"

 

Till krönikan

FÖRSLAG

Vad saknas på portalen? Vad är bra? Vad är dåligt?

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta