Zebastian Modin blev Årets stjärnskott 2010

I början av mars delade Radiosporten för första gången ut priset "Årets stjärnskott" - vilket är Radiosportens nya pris för idrottare med funktionshinder. Pristagare blev den 16-årige synskadade längdskidåkaren Zebastian Modin från Frösön, Jämtland.

Zebastian Modin. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio– Zebastian Modin blir Årets stjärnskott 2010 tack vare sina fantastiska prestationer vid Paralympics i Vancouver 2010. Hans främsta insats var sprinten som blev en riktig skräll och belönades med ett brons. Modin var då bara 15 år och spelens yngste deltagare. Hans ledsagare Albin Ackerot ska också hyllas, säger Radiosportens expertkommentator Eric Lundin som delade ut priset.

Priset delades ut i samband med basketmatchen Jämtland – Örebro i Östersund. Modin är ett stor fan av Jämtland basket och följer laget i vått och torrt.

Det är första gången någonsin som priset Årets stjärnskott delas ut. Det är en specialgjord plakett i plexiglas med punktskrift. Med priset följer också ett träningsstipendium på 10 000 kr.

Zebastian Modin var också nominerad till "Årets idrottare med funktionshinder" vid årets Idrottsgala. Idag går han i skolan men satsar hårt på längdåkningen där det stora målet nu är Paralympics i Sotji 2014.

Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio

Källa: Radiosporten


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta