Ytterligare paralympier klara för London

Den svenska paralympiska truppen har nu fyllts på med ytterligare elva aktiva idrottare fördelat på fyra idrotter – boccia, bordtennis, skytte och rullstolstennis. I övrigt är våra idrotter inne i en intensiv period av kval och testtävlingar under våren.

Paralympics 2012 logo– Av de totalt 20 aktiva och tre lag som nu är uttagna så bedömer vi att huvuddelen av dessa också är medaljkandidater. Till skillnad från Paralympics i Peking så har vi i dag en helt annan bredd med många nya, unga, lovande aktiva som inte bara kommer att prestera i London utan även många år framöver, säger Hans Säfström, truppledare.

Flera idrotter som till exempel rullstolstennis, friidrott och simning är fortfarande ute och kvalar för att samla rankingpoäng och klara kvalgränser för att ta kvotplatser. Vi väntar också på att få besked om eventuella bipartite-platser i till exempel dressyr och cykel. Däremot när det gäller bordtennis och skytte så är nu alla möjliga, tilldelade kvotplatser också tillsatta.

Den slutliga truppen kommer att offentliggöras den 25 juni på en presskonferens i Stockholm.

Följande aktiva tas i dag ut till den paralympiska truppen.

Boccia

Christoffer Hagdahl (Malmö)
Förening: FIFH Malmö

Bordtennis

Josefin Abrahamsson (Linköping)
Förening: Linköpings (HIF)

Fredrik Andersson (Falköping)
Förening: IFK Falköping

Linus Karlsson (Grästorp)
Förening: IFK Falköping

Fabian Rignell (Västra Frölunda)
Förening: BTK Linné

Alexander Öhgren (Norrköping)
Förening: Norrköping HIF

Sportskytte

Lotta Helsinger (Sundsvall)
Förening: HIF Kämparna

Håkan Gustafsson (Skee)
Förening: Skee Skyttegille

Fredrik Larsson (Eskilstuna)
Förening: Delsbo

Rullstolstennis

Stefan Olsson (Falun)
Förening: Falu TK

Peter Vikström (Piteå)
Förening: Piteå TK

Paralympics är handikappidrottens motsvarighet till de Olympiska Spelen. Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) är ett av 69 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 18 idrotter. Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 480 föreningar. SHIF innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF. Vi leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta