Tillgängligt gym i Åmål

I en före detta apotekslokal i Åmål har Mathias Mattsson och Thorbjörn Karlsson byggt ett friskvårdscenter med redskap som även passar funktionshindrade.

Män på springband. FotoIdén med ett tillgängligt gym kom från Mathias Mattsson, som själv är rullstolsburen men som tyckte att vanliga gym var väldigt svåra att träna i. Om redskapen inte går att ställa in efter den funktionshindrade är risken att skadas stor.

Det finns 20 stycken redskap varav fem är speciellt utvecklade för personer med funktionshinder. Bland annat finns ett redskap som är särskilt anpassad för äldre och personer som drabbats av stroke.

Gymmet Ingressus rehab & gym drivs av Föreningen Puzzelbiten Dalsland. Föreningen har fått mycket stöd av tillverkaren Nordic Gym som står för redskapen.

Både Mathias Mattsson och Thorbjörn Karlsson arbetar i gymmet och är diplomerade massörer med specialitet idrottsskador. Förutom sig själva i gymmet har de knutit till sig massörer, terapeuter och sjukgymnaster med egna företag.

Om satsningen på gymmet går bra planerar de att öppna ett liknande friskvårdscenter någonstans i Värmland.

Källa: nwt.se


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta