Tillgängligt friluftsliv - nytt projekt i Skellefteå

Nu ska hela Skellefteå kommuns friluftsliv kartläggas när det gäller tillgängligt friluftsliv för personer med funktionsnedsättning.

En padda som sitter på en sten. Foto– Att komma ut i verkligen och se är ett första steg. Så här ser det ut i dag. Nästa steg är att titta på vad vi ska satsa på, berättar Helen Rönnblom, projektledare för Tillgängligt friluftsliv.

I fritidsvaneundersökningen som genomfördes i fjol kom friluftsliv på första plats.

– Nu vill vi att fler ska kunna nyttja vårt underbara friluftsliv. Vi ska göra det tillgängligt för många. Därför har fritid på Skellefteå kommun tagit det här initiativet, förklarar hon.

Projektet kommer att genomföras tillsammans med länsstyrelsen via lokala naturvårdsprojektet LONA. Under ett och ett halvt år ska man inventera hur tillgängligheten är i dag genom att besöka fiskevårdsföreningar, friluftsföreningar, hembygdsföreningar med mera för att se hur det är anpassat för olika grupper av funktionshindrade.

– Jag ska ut och titta på hur tillgängliga exempelvis vindskydd och vandringsleder är. Sedan kommer jag att skicka ut olika frågeställningar till föreningarna när det gäller tillgängligt friluftsliv för personer med funktionsnedsättning. Har de gjort någon insats redan eller har de planer på detta är min fundering.

Att göra friluftslivet mer tillgängligt innebär inte bara en mängd kostnader utan också att åtgärderna fungerar i praktiken. Därför är det viktigt att underhållet också sköts överallt.

– Det måste vara rejält byggt. Men har du till exempel en stig för personer med olika slag av synnedsättning, då ska den alltid vara tillgänglig. Det får inte finnas ett nedfallet träd. Därför måste det alltid finnas en underhållsplan. Vi vill också förebygga onödig ohälsa genom att ge möjlighet för fler att komma ut i naturen.

Som samarbetspartner har hon en referensgrupp (representanter från olika handikappföreningar) som ska berätta om vilka behov som finns och var i kommunen det behövs.

– Kartläggning tillsammans med önskemål är underlaget för kommande satsningar inom tillgängligt friluftsliv, avslutar Helen.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta