Tillgänglig båt fick pris

Västerås stad har delat ut ett tillgänglighetspris till Rederi Mälarstaden. Rederiet får priset för att ha underlättat för funktionshindrade att ta sig ut i Västerås skärgård.

Båtar. FotoVästerås stads tillgänglighetspris är ganska nytt och instiftades 2008. Priset går till den eller de som på eget initiativ förbättrat tillgängligheten för allmänheten till och i en befintlig lokal.

Syftet med priset är att öka drivkraften för att skapa en mera tillgänglig stad.
Under hösten 2009 kunde allmänheten ge förslag på pristagare. Rederi Mälarstaden vann priset 2009 för deras ändringar och förbättringar på båten Havsörnen. Juryn motivering är:

”Rederi Mälarstaden värnar om att alla ska kunna ta del av Västerås skärgård, oavsett vilket slags funktionshinder som besökaren har. På eget initiativ har Havsörnen försetts med ramp, högtalaranläggning, hörselslinga med mera. Det har gjort båten tillgänglig för alla.”

Källa: Västerås stad


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta