Tillgänglig trädgård på Skansen

Skansen i Stockholm rustar för våren. I april drar Naturens år igång och en ny anläggning med tillgänglighet som tema planeras. Med fokus på dofter och sinnen visar man här hur en trädgård kan fungera för odlare med funktionshinder.

Välkommen våren pågår 18 april - 3 maj med fokus på hus och trädgård.
Programmet bjuder på pilflätning i Skånegården, biodling och skolträdgårdsarbete vid Väla skola. Vid Skogaholms herrgård kan man även få prova på att klättra i träd eller se hur man sköter en köksträdgård.

Kolonilotterna har i år temat tillgänglighet. Med fokus på dofter och sinnen visar man här hur en trädgård kan fungera för odlare med funktionshinder.

Naturens år invigs 24 maj i samarbete med bland annat Naturvårdsverket och SNF. Syftet är att man ska kunna ta del av olika naturtyper som finns i Sverige, från lapplands flora till Skånes äng och lövskog. I ett växthus vid Skånegården ska man med hjälp av en mängd pelargonier ta fram en alldeles speciell Skansen-pelargon. Detta avslutas till sommaren med en stor pelargonutställning.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta