Syntolkning på Historiska museet

Nu kan synskadade ta del av utställningen ”Sveriges Historia” på Historiska museet i Stockholm via syntolkning. Det är första gången som museet tar fram en audioguide med syntolkning för en utställning. Besökare med nedsatt syn får uppleva tusen år av Sveriges historia som börjar i laglös medeltid och leder fram till våra dagar.

Delar av ett skelett som ligger på ett bord på Historiska museet. Foto– Äntligen kan vi erbjuda våra synskadade besökare en audioguide. Och det är inte bara synskadade som kan använda den, även besökare som hellre lyssnar än läser texter har glädje av audioguiden, säger Petter Ljunggren som projektlett arbetet på Historiska museet.

Audioguiden berättar om Sveriges senaste tusen år, syntolkar valda delar av utställningens miljöer och föremål samt ger en vägbeskrivning till och i utställningens olika rum. Den går både att ladda ned som ljudfil från Historiska museets webbplats och att kostnadsfritt låna på museet i form av en Daisyspelare eller en MP3 spelare. Syntolkningsguiden har finansierats av Historiska museets vänförening.

– Det blir spännande att få besökarnas reaktioner. Vi har haft en testpanel med tre personer från Synskadades Riksförbund som var mycket positiva till upplevelsen. De hade även förslag på förbättringar som vi genomfört.

Genom utställningen löper en lysande något upphöjd tidslinje i golvet som en ”ledstång”. De olika delarna som beskrivs i audioguiden markeras i utställningen med reliefsiffror och punktskrift. På testgruppens initiativ har museet även satt en knottrig yta på tidslinjen vilket gör det lättare att hitta rätt om man använder käpp för att vägleda sig.

– Historiska museet har i uppdrag från regeringen att öka tillgängligheten på museet för personer med funktionsnedsättning. Det här är ett steg i rätt riktning, men mycket arbete återstår.

Utställningen är tusen år av Sveriges historia som den aldrig visats förr – från medeltiden fram till i dag. Varje århundrade gestaltas i olika dramatiska scener. Genom hela utställningen löper tidslinjen där kungar, drottningar och andra personer med makt, inflytande och nya tankar möter besökaren. Men utställningen och audioguiden bjuder även på andra mer okända berättelser om människor, föremål och miljöer som på olika sätt format Sverige, bland annat kvinnors inflytande och minoritetsgruppers villkor.

Nedladdningsbara ljudfiler i DAISY-format på Historiska museets webb, öppnas i nytt fönster


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta