Sveriges bästa badbassäng för reumatiker utsedd

Rehabavdelningen på Hudiksvalls sjukhus har i oktober fått utmärkelsen ”Sveriges bästa bassängträning” av Reumatikerförbundet. Syftet är att uppmärksamma behovet och tillgången till träning i varmvattenbassäng i Sverige. Förutsättningarna för bassängträning skiljer sig mycket åt beroende på vilket landsting eller kommun man bor i.

Fysisk träning är viktigt för personer med reumatisk sjukdom. Därför är det viktigt att det finns varmvattenbassänger och träningstider i anpassade lokaler, säger Kristian Ljungberg på Reumatikerförbundet.

Hudiksvalls sjukhus har utmärkt bassängträning i bra lokaler vilket gör att de får Reumatikerförbundets utmärkelse ”Sveriges bästa bassängträning”.

Tillgången till bassängträning skiljer sig åt beroende på var man bor i Sverige. Verksamheten på Hudiksvalls sjukhus är ett föredöme som vi hoppas att fler kommuner och landsting tar efter, avslutar Kristian Ljungberg.

Fakta om utmärkelsen
Reumatikerförbundet har över 400 badgrupper som tränar i bassäng varje vecka. Av dessa har 44 nominerats, från Arvidsjaur i norr till Ystad i söder, till priset ”Sveriges bästa bassängträning”.

En expertjury har granskat bidragen utifrån bland annat tillgänglighet, lokaler och badledare. Badgruppen på Hudiksvalls sjukhus har i en sammanlagd bedömning utsetts till den bästa i Sverige 2008.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta