Stort intresse för Handigolfens lag-VM i Malmö

De två första veckorna i augusti blir en kraftsamling kring golf för funktionsnedsatta. Förutom det första världsmästerskapet någonsin för den här kategorin av golfare, Men's Team World Handigolf Championship, arrangeras också Malmö World Handigolf Conference den 5-6 augusti samt tredje upplagan av singeltävlingen Swedish Invitational den 12-13 augusti.

Manuel Del Los Santos, benamputerad handigolfspelare. FotoI dagsläget har elva nationer anmält sig till Lag-VM i Handigolf på Bokskogens Golfklubb i Malmö den 8-10 augusti och totalt väntas 20 nationer komma till spel.

Målet med Malmö World Handigolf Conference är att bilda International Golf Federation Paralympic Committee för att kunna få med handigolfen på framtida Paralympics. Målet är att golfen är med på programmet i de Paralympiska sommarspelen 2020.

Föreningen Idrott För Handikappade, FIFH Malmö, och Bokskogens Golfklubb är värdar för mästerskapet. Tävlingen kommer att spelas över tre dagar för fyrmannalag. Till förhandsfavoriterna räknas Australien, USA, Kanada, Sydafrika med flera. Sveriges två lag får i dagsläget räknas som outsiders men många ligger i hårdträning inför VM-premiären på hemmaplan.

Swedish Invitational 2011 spelas också på Bokskogen. Tävlingen har arrangerats två gånger tidigare och har vid varje tillfälle benämnts "Inofficiella VM". Johan Kammerstad, Sverige vann tävlingen 2006. 2008 var det Manuel Del Los Santos från Frankrike som tog hem segern. De flesta av världens bästa handigolfare har deltagit i tävlingen. I år hoppas arrangörerna att det även blir en damklass.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta