Semester ingen självklarhet

Njursjuka som har dialys måste få sin livsnödvändiga behandling minst tre gånger i veckan - oavsett om det är semestertider eller inte. Det är alltså inte så lätt att planera sin semester.

Varje sommar uppstår stora problem för många njursjuka och deras familjer som vill resa hemifrån under längre eller kortare perioder. Det råder stor brist på resurser vid landets dialysmottagningar att kunna ta emot gästande dialyspatienter.

– Många tvingas att ställa in planerade semestervistelser eller göra något helt annat än vad man har planerat. Att vistas i sitt fritidshus under sommaren är ingen självklarhet om man har dialys. Många njursjuka och deras familjer drabbas av ”ofrivillig kommunarrest” under sommarhalvåret, säger Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet.

Sjukvården planerar inte efter det verkliga behovet

Njurförbundet tycker att personalen vid dialysmottagningarna ska ha samma rätt som övriga yrkesverksamma att kunna ta ut sin sommarsemester men kan inte acceptera att sjukvårdshuvudmännen inte planerar dialysverksamheten utifrån det verkliga behovet.

– Många dialysverksamheter stängs helt under sommaren och sjukvårdshuvudmännen rekryterar inte semestervikarier som fyller det verkliga behovet. Dessutom utbildas inte tillräckligt många dialyssköterskor, berättar Håkan Hedman.

Socialstyrelsens regler har förändrat arbetsuppgifterna för undersköterskorna. Tidigare fick de utföra dialysuppgifter men nu är det enbart sjuksköterskor som får utföra arbetet. Utbildningen av undersköterskor bör därför reformeras och högre krav bör därför ställas på dem som antas till undersköterskeutbildningen.

Dialysmottagningen i Strömstad är en av avdelningarna som hade stängt under flera veckor den här sommaren. Det betyder att njursjuka i norra Bohuslän fick längre resvägar till dialysmottagningen vid Norra Älvsborgs Lasarett i Trollhättan samtidigt som många turistande njursjuka stängs ute från möjligheten till rekreation i Bohuslän.

– Verksamheten är ofta underdimensionerad för att kunna ta emot gästande patienter, även under andra perioder under året. Det borde finnas fler gästdialysplatser i storstäderna och andra attraktiva orter, menar Håkan Hedman.

Mer resurser till dialysvården önskas

Njurförbundet anser att dessa begränsningar strider mot grundläggande rättigheter för funktionshindrade. De tycker att njursjuka som får dialysbehandling ska ha samma möjligheter som övriga befolkningen till full delaktighet i samhällslivet.

Njurförbundet skulle vilja ha mer resurser till dialysverksamheten överlag så att alla kan få en mer individuellt anpassad behandling. Detta innebär att den som vill ska kunna få dialys varje dag under färre timmar.

– Detta ökar långtidsöverlevnaden och minskar behov av sjukvård och läkemedel. Idag erbjuds de allra flesta enbart behandling tre gånger per vecka, avslutar Håkan Hedman.

Fakta

I Sverige lever cirka 4500 personer med ett fungerande njurtransplantat och cirka 3600 personer har dialys. Den årliga ökningen av antalet patienter i aktiv uremivård (dialys eller transplantation) är mellan 4 – 5 procent.. Vanliga orsaker till njursvikt är akuta och kroniska infektioner, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller ärftlighet. Nästan en miljon svenskar har nedsatt njurfunktion.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta