Semester ingen självklarhet om man har dialys

De allra flesta svenskar ser fram emot sommaren med semester. Om man är frisk det vill säga. Njursjuka som har dialys måste få sin livsnödvändiga behandling minst tre gånger i veckan.

En person som får dialys. FotoRolf Mattisson från Förslöv i Skåne har haft dialys under flera år. Han planerade inför den här sommaren en rundresa i Sverige. Vid förfrågningar till dialysmottagningarna på de orter han planerade att besöka kunde han endast erbjudas dialys vid en enda dialysmottagning och vid endast ett tillfälle.

Njurförbundet är en intresseorganisation för personer med njursvikt, dialyserande och njurtransplanterade. Inom förbundet finns 14 rikstäckande regionföreningar.

Njurförbundet kan inte acceptera att dialysscheman läggs om så att nattdialysverksamheter läggs ned under sommaren eller att man minskar på antalet dialystillfällen.

I Sverige lever cirka 4500 personer med ett fungerande njurtransplantat och cirka 3600 personer har dialys. Den årliga ökningen av antalet patienter dialys eller transplantation är mellan 4-5 procent.

Källa: Njurförbundet


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta