På havet, där friheten bor

Många med rörelsehinder är vana att behöva hjälp för att kunna klara av vardagens olika sysslor. Segling på egen hand kan därför vara en stor upplevelse för personer med motoriska problem, ute på vattnet i segelbåten finns den riktiga friheten.

– Mitt funktionshinder och all min rörelsenedsättning är som bortblåst när jag kommer ut på vattnet i segelbåten berättar Stefan Pelc, som seglar såkallad Tvåfyra, världens minsta kölbåt, på Baggensfjärden. Tvåfyran är liten och kompakt, man sitter ensam i båten och kan manövrera helt själv även om man har begränsad rörelseförmåga.

Livet på land skiljer sig en hel mot att få tillbringa några timmar på vattnet för Stefan Pelc. På land har han personlig assistans 24 timmar per dygn och en elrullstol för att ta sig fram.

– Den mest fantastiska upplevelsen med seglingen är att jag känner mig så självständig. Till vardags är jag väldigt beroende av att den personliga assistansen ska fungera för att kunna leva ett bra liv, både med jobb och fritidsaktiveter. Men i segelbåten klarar jag mig helt plötsligt själv! Det är en suverän kick, jag som inte kan röra mer än en arm och inte kan simma, sitter där ute mitt i vattnet. Det är underbart att känna farten, vinden och få vatten på sig när det blåser ordentligt.

De båtar som används på Stiftelsen Skota Hem, där Stefan Pelc seglar, är den så kallade 2.4Mr Yacht. Det är en liten båt, fyra meter lång och en meter bred. Den fungerar bra för funktionshindrade eftersom den inte kan välta eller sjunka även om sittbrunnen fylls med vatten. Den kan styras med händerna eller fötterna och man sitter på botten av sittbrunnen, det är bara huvudet som sticker upp över relingen. Det blir en hel del saltvattensstänk och närhet till både vågor och vind.

Det är fler och fler segelklubbar runt om i landet som börjat intressera sig för att erbjuda möjligheter för funktionshindrade att segla. På Skota Hem har man gjort en del anpassningar så att det blir lättare att ta sig i och ur båten även om man inte kan röra sig själv. På bryggan finns en speciell lyftanordning som gör att man kan lyftas ner smidigt i sittbrunnen. Eftersom alla seglare har så olika behov och rörelseförmåga så är lösningen på styrningen väldigt individuell.

– I mitt fall knyter vi resolut fast min fungerade hand och arm vid rodret eftersom jag saknar greppförmåga. Sen måste man palla upp med mycket stöd kring ryggen eftersom jag saknar balans i kroppen.

Båtmodellen 2.4 är en internationell tävlingsklass som låter funktionshindrade och icke-funktionshindrade tävla tillsammans på lika villkor. Hela 30% av seglarna på VM har funktionshinder.

– Detta är väl ytterligare en anledning att seglingen är så kul. Det fungerar ju och jag har en häftig och meningsfull fritidssysselsättning att ägna mig åt. Dessutom kan jag göra något som många andra gillar, på lika villkor, avslutar Stefan Pelc glatt.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta