Seglar sin båt – med sugrör

LONDON. Hilary Lister, 37, är förlamad från nacken och neråt. Nu styr hon sin segelbåt med hjälp av munnen på en ensamsegling runt de brittiska öarna.

Hillary Lister är född med en sjukdom som gör att kroppens muskler gradvis förtvinar. Nu har hon ingen känsel i vare sig ben eller armar. Hon kan bara röra huvudet, ögonen och munnen. Men det hindrar inte den modiga brittiskan från att ge sig ut ensam i en segelbåt.

En utmaning

I går fortsatte hon sin segling runt de brittiska öarna. Hon vill bli den första förlamade kvinnan att klara utmaningen som hon påbörjade redan förra året. Men då satte dåligt väder stopp för fortsatt segling.

Tidigt i går morse lämnade hon Plymouths hamn och styrde mot Falmouth. Båtens roder är kopplat till en dator och tre små sugrör. Blåser hon ut girar båten babord och blåser hon in girar den styrbord. På så sätt kan hon manövrera sin båt. De andra sugrören kontrollerar seglen och bommen.

Ensam i båten

Även om hon är ensam i båten följer ett team henne hela tiden i motorbåtar. Men hon har tidigare sagt att om något skulle hända henne så vill hon inte bli räddad – utan dö medan hon gör det hon älskar.

– Seglingen kom in i mitt liv när det inte kändes som att jag hade något att leva för längre. Efter bara några sekunder på vattnet var det som att slå på strömbrytaren igen. Jag visste att jag hade hittat det som jag skulle göra i resten av mitt liv, säger hon på sin hemsida.

Samlar in pengar

Hon lever med ständig smärta och får morfin inför varje etapp. 2005 blev hon den första förlamade personen att segla över Engelska kanalen. Året efter lyckades hon segla ensam runt Isle of Wight. Genom seglingarna samlar Hilary in pengar till sin fond för handikappade seglare.

Källa: Aftonbladet


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta