Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. FotoGrundtanken med Scandinavian Outdoor Games, har alltid varit att det ska finnas något för alla. Det här är ett viktigt steg i den andan.

- Du kan till exempel vara med och delta i våra Mountain bike aktiviteter även om du aldrig cyklat i skogen förut, säger Stefan Grimberg, projektledare för Scandinavian Outdoor Games. Samma sak ska gälla om du har ett funktionshinder. Alla ska känna att de är välkomna till oss. Vi vill vara en föregångare i tillgänglighetsfrågan.

Under Scandinavian Outdoor Games kommer prova-på paddling för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder att arrangeras i samarbete med Falu Kanotklubb, Rekryteringsgruppen Dalarna och Rekryteringsgruppen Stockholm. Kunniga ledare och specialanpassad utrustning kommer att finnas tillgängligt vid Kålgården, som blir eventets vattenområde.

- Som vi ser det finns det inga hinder – alla kan paddla, säger Soizick Lidström från Falu Kanotklubb. Det finns idag oerhört bra utrustning som ger helt nya möjligheter. Det är ganska nytt i Sverige och vi är jätteglada att få vara föregångare i det här.

Även stranden kommer att handikappanpassas för att alla ska kunna ta sig fram till vattnet. Hedemora flytblock bidrar med en handikappanpassad flytbrygga.

- Det är lätt att säga att ett evenemang ska vara för ”allmänheten”, men nu är det faktiskt verkligen för allmänheten, säger Soizick Lidström. Vi kommer att handikappanpassa vårt klubbhus och utvalda stränder, och ha paddlingsträningar för funktionshindrade året runt framöver. Det här hoppas vi blir ett bra startskott för många att kunna hitta en form för regelbunden träning. Alla mår bra av motion, friluftsliv och naturupplevelser!

Att tillgängliggöra vattenarenan och skapa aktiviteter för funktionshindrade är ett första steg av många för Scandinavian Outdoor Games.

- Det här är en viktig fråga och vi vill göra det här 100% bra, säger Stefan Grimberg. Därför väljer vi att satsa på ett område i taget, och gör det hellre riktigt bra där. Målet är att till ha ett helt igenom tillgänglighetsanpassat evenemang.

Om Scandinavian Outdoor Games
Scandinavian Outdoor Games arrangerades för första gången sommaren 2013. Evenemanget blev en succé med över 2 000 tävlande och 5 000 besökande. Festivalen arrangeras av Visit Södra Dalarna AB, och produceras av Panama Communication tillsammans med lokala föreningar och ett stort antal internationella, nationella och lokala sponsorer. 2014 kommer evenemanget att bjuda på sextontävlingar, ett 50-tal clinics, magkittlande prova-på-aktiviteter för alla åldrar och en skön festivalatmosfär.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta