Samarbete ger funktionshindrade möjlighet att umgås med travhästar

Hallå där Iia Abenius på Solvalla och Krister Jönsson på Din Assistans som samarbetar för att erbjuda personer med funktionsnedsättning att möta hästar och testa travsport. Varför?

– Vi ser att människor med funktionsnedsättningar får en positiv stimulans och glädje av att träffa djur. Inom Din Assistans tycker vi att alla har rätt till ett bra liv och därmed är det viktigt att våra kunder ges möjlighet att prova på olika aktiviteter. Denna aktivitet passar den del av våra kunder som har ett djur- och travintresse, säger Krister Jönsson, informatör på Din Assistans.

– Initiativet togs av Din Assistans och vi ser detta som en utmaning. Det är otroligt viktigt att engagera sig i samhället och kunna förmedla kontakten mellan häst och människa. Dessutom är det helt i linje med det steg Solvalla vill ta för att utveckla Travskolan och kunna anpassa verksamheten oavsett individens behov, säger Iia Abenius, Travskolechef på Solvalla.

Behöver ni göra några anpassningar för att erbjuda travkörning för funktionsnedsatta?

– Travskolan har som förhoppning att den inledande familjedagen tillsammans med Din Assistans ska utmynna i framtida kurser. Då behöver naturligtvis verksamheten anpassas efter olika behov, säger Iia Abenius.

Finns fler travskolor som har liknande verksamhet?

– Ja, absolut. Det finns en mycket fin verksamhet på bland annat travskolorna i Färjestad och Åmål, avslutar Iia Abenius.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta