Riktig semester med hög tillgänglighet

På Udoms Bungalow kan man semestra på egen hand eller med mycket hjälp, precis som det passar en själv. Några driftiga svenskar har byggt en anläggning som funkar för personer med funktionshinder, utan att vara ett rehab-center. Perfekt för den som vill ha en alldeles vanlig semester i paradiset utan att behöva oroa sig för trappor och tillgänglighetsproblem.

En fin sandstrand. FotoInte långt från det sprudlande nattlivet i Phukets charterområden finns en liten oas med lugn och leenden. Stranden i Nai Yang är vacker och ligger intill ett naturreservat, därför är inte området speciellt exploaterat. Vattnet är ljuvligt turkost och så varmt att man kan ligga i hur länge som helst. Och just här finns också ett väldigt speciellt semesterparadis som funkar lika bra för personer med och utan funktionsnedsättning; Udoms Bungalow.

Sven-Olof Björklund heter mannen bakom alltihop. Med god hjälp från en thailändsk familj och goda vänner i Sverige har han byggt upp 16 bungalows med hög standard och god framkomlighet för rullstolar och rullatorer.

Vi är inte helt klara än, vi väntar fortfarande på hissen ned i poolen, men det mesta fungerar redan bra. En beach-buggy som kan rulla genom lös sand och dessutom funka som flythjälpmedel är också beställd, så det blir lite mer färdigt för varje dag, säger Sven-Olof Björklund.

Stöd och service

Bungalowområdet håller mycket hög standard med air condition, fina badrum och spatiösa utrymmen. Det finns en liten pool och en trevlig bar på området och det är mycket socialt umgänge med andra gäster för den som vill. Eller varför inte få massage på rummet? Många är långliggare, dvs de bor här under en månad eller två varje år, antingen jobbar de på distans eller så har de ett jobb som gör att de kan vara lediga när det är som gråast hemma i Sverige.

Det som gör Udoms Bungalow så speciellt är att det är en och samma familj som utgör hela personalen, de bor också på området. Det innebär att de som jobbar på anläggningen lär känna gästerna och servicen och omtanken går det inte att ta miste på.

Vill man ha hjälp ner till stranden eller vart som helst annars så är det bara att säga till, det finns alltid en glad och trevlig chaufför till hands och man kan transportera sig med traditionell tuc-tuc eller buss. Om man varit iväg på egen hand men vägen hem känns lång är det bara att ringa så blir man hämtad – precis var som helst. Och när orken en gång tog slut alldeles, för en ovanligt envis gäst som gärna vill gå själv även när det är lite för långt, ja då springer personalen och hämtar en lånerullstol och ser till att gästen kommer hem ordentligt.

Vem som helst är välkommen

Gästerna är blandade, både barnfamiljer, äldre par och motorcykelknuttar, men om det är nattliv man söker ska man välja ett annat hotell, för här sänker sig lugnet över baren vid 23-tiden. Det är kombinationen av självständighet och möjlighet till hjälp och stöd som är själva poängen med den här anläggningen. Man kan sköta sig själv helt och hållet eller hänga med på de utflykter som anordnas. Eller helt enkelt fråga Sven-Olof Björklund om råd, han kom till Thailand första gången 1971 och kan det mesta om vad som är sevärt och hur det funkar på Puhket och öarna runt omkring.

Till Udoms Bungalow  kommer man på egen hand, men det går också att boka via Assistansresor. Om man reser själv får man stå för försäkringar och dylikt, men Assistansresor kan hjälpa till med den typen av frågor.

Tillgänglighet i fokus

Idén att bygga anläggningen tillgängligt kom från en av de som var med från början, läkaren Lars Olsson ,som själv drabbades av sjukdom, satt i rullstol under sina sista år och avled i februari 2008. Och egentligen var det ganska naturligt att tänka ur ett design för alla-perspektiv;

Vi blir ju inte yngre, så varför inte se till att det faktiskt funkar att ta sig fram även för den som har svårt att gå själv? Sven-Olof Björklund menar att det har känts meningsfullt för de som investerat i en egen bungalow att också vara ett föredöme och nu är det flera anläggningar i området som följt Udoms exempel och börjat tänka på framkomlighet.

Just nu planeras för förbättringar i vissa badrum, man ska bygga en ny entré med riktig gjuten väg hela vägen fram och så ska utomhusbarens stenlagda golv bli halkfritt och en del av bardisken i rätt höjd för rullstolsburna. Men redan idag fungerar det mesta riktigt bra och det som inte är perfekt från början det löser sig – viljan finns, i övermått.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta