Ridning för alla

Ridning är en populär sysselsättning bland många och för personer med olika typer av funktionsnedsättning är det mer än bara en hobby. På Kungsberga ridskola har man erfarenhet av att erbjuda personer med funktionsnedsättning. Ridskolan är familjedriven och startades 1965.

Lisbeth Cederberg på Kungsbergaridskola har varit hästintresserad hela sitt liv och började jobba med hästar direkt efter skolan. Ridskolan är ett familjeföretag som Lisbeth och hennes sambo drivit i många år. Även dottern Jejje började jobba efter skolan och sonen Mikael jobbar på ridskolan. Lisbeths hobbies är hundar och fårvallning, vilket gör att hon tillbringar rätt mycket tid i fårhagen.

Hur många ponnys/hästar har ni i stallet?

Vi har 19 ponnys/hästar. En av dem är Jejjes unghäst som är 3 år.

Hur går det till när någon rullstolsburen tar sig upp i sadeln?

Det finns handikappramper, där ställer man rullstolen och sedan för man över ryttaren på hästen. Det behövs två assistenter på rampen och en på backen, det funkar bra.

Vilka effekter har det på människor att vara nära hästarna tror du?

Jag tycker nog att de flesta blir lugna, harmoniska och glada när de rider och samtidigt får de möjligheten att träna upp dåliga muskler på ett roligt sätt. De finner glädje att vara nära hästen.

Hur många funktionshindrade brukar rida här?

Vi har ca 12 stycken funktionshindrade som rider här just nu. De flesta är utvecklingsstörda. Vi har även två stycken ungdomar med Aspergers syndrom och ADHD som rider i vanliga grupper.

Klarar de flesta funktionshindrade av att rida?

Jag tror att de flesta kan rida. Den grövsta graden av funktionshinder vi har är en tjej som inte kan styra sin kropp mer än huvudet och ögonen. Hon har en specialsadel och minst 2 assistenter, utan sadeln skulle hon nog inte kunna rida.

Beter sig eller reagerar hästarna annorlunda när det sitter en funktionshindrad person på hästen?

De flesta hästar klarar av ryttarna bra. Man måste se till vilken hästtyp och sedan är de träning för hästen som gäller. Flera av våra ponnyer är så pass lugna att en rullstol kan skjutas in under hästen så det kommer åt att borsta.

  • Handikappridning är en ren fritidssysselsättning, en hobby utan något terapeutiskt syfte. Uppskattningsvis finns det ca 4000 utövare
  • Hippoterapi är en typ av behandlingsform där patienten tillbringar mycket tid med hästen utan att ridning nödvändigtvis förekommer. Patienten kan bland annat borsta, leda och utfodra hästen.
  • Ridterapi avser ridning ur ett rent terapeutiskt perspektiv. Utövandet av ridterapi ska ske med hjälp av en sjukgymnast, psykolog, arbetsterapeut eller liknande som besitter någon form av utbildning i området.

Om du vill veta mer, kolla in:

Kungsberga ridskola, öppnas i nytt fönster

Stockholms Handikappridklubb, öppnas i nytt fönster


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta