Resa med ögon

Traveleyes är ett engelskt reseföretag som erbjuder resor för både synskadade och seende resenärer. De seende resenärerna bidrar till att synskadade kan resa mer självständigt och de synskadade resenärerna ger de seende kunskaper om synskadades situation. I bästa fall leder resan till vänskap för livet.

– Jag reste på en Nilenkryssning i Egypten och det var fantastiskt att se frodiga fält och öknen bortom bergen samt de magnifika pyramiderna. Det kändes som du var på semester med ett gäng kompisar. Den enda skillnaden var några av oss behövde guidning från några av de andra. Det kändes inte alls som att de seende resenärerna enbart var volontärer utan intresse för resan som sådan, berättar Tim Reynolds som själv är synskadad resenär.

Traveleyes resor går till en flera olika destinationer, bland annat till Kina, Sri Lanka, Tunisien, Italien, Cypern, Grekland och Kuba. Resorna är olika långa och har gedigna program.

Samarbete på resan från början till slut

Alla synskadade resenärer får hjälp av en seende resepartner redan från incheckningsdisken på flygplatsen i respektive hemland ända tills de återvänder. Den seende resenären väljer själv resmålet bland de destinationer som Traveleyes erbjuder och uppdraget är helt ideellt men den seende resenären får resan rabatterad.

– Seende och synskadade resenärer reser tillsammans och drar nytta av att vara tillsammans. Det är stor skillnad mot att exempelvis göra en charterresa eftersom man som seende resenär sköter guidning på resan. Under resans gång blir det många tillfällen att sakta ner tempot och stanna till på olika platser. Istället för att bara slänga en snabb blick eller snabbt passera en plats måste man tänka på vad som gör en viss plats annorlunda. Jag får tänka på hur jag kan överföra en del av det man ser till den synskadade resenären. Det kan ske genom att den synskadade får känna på saker eller att jag gör detaljerade beskrivningar, berättar Eileen Schott som är seende resenär.

Traveleys är noga med att beskriva rollen för den seende resenären - man blir en vän, kollega och vägledare under resan, men inte en "vårdare".

– Alla deltagare på våra resor för med sig något speciellt. Några egenskaper som de seende resenärerna ska vara bra på är att vara en god kommunikatör och ganska bra på att beskriva saker, säger Amar Latif, grundare av företaget Traveleyes.

Fakta

Traveleyes grundades av Amar Latif som själv är blind. Det var hans strävan att resa mer oberoende, att gå där han ville gå och göra vad han ville göra som bidrog till att han startade sitt reseföretag.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta