Projektet Aktiv fritid för barn och unga med språkstörning

Aktiv fritid heter det tvååriga projekt som Arvsfonden beviljat medel till. Målgruppen är barn och unga med språkstörning i hela landet. Projektet går ut på att träffa barn och unga som fritt får välja aktiviteter inom kultur och idrott. Tanken är att tillsammans hitta strategier för hur barn och unga med språkstörning kan bli delaktiga i kultur- och idrottsaktiviteter.

En person som spelar gitarr inför publik. FotoArvsfonden har beviljat medel till Riksförbundet för döva hörselskadade och språkstörda barn, DHB för projektet Aktiv fritid, som riktar sig till barn och unga med språkstörning. Projektet går ut på att träffa barn och unga som fritt får välja aktiviteter inom kultur och idrott. En projektledare är sedan med på aktiviteterna och diskuterar med barnen, föräldrarna och ledarna vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Ett angeläget projekt

Projektet innefattar också en utbildningsdag för ledare. Slutresultatet av alltsamman blir ett utbildningsmaterial om språkstörning, innehållande tips och goda exempel på hur man kan bemöta de här barnen och ungdomarna.

Ingalill Björkstrand som är den på DHB som har skrivit projektansökan är glad över att Arvsfonden beviljat projektet.

– Det här är ett område där vi vet att det finns stora brister idag och det är ett område som DHB Språkstörning vill prioritera - en fungerande och stimulerande fritid är oerhört viktigt.

Nya samverkansparter

Inom projektets kulturdel ska DHB samverka med Sveriges Musik- och Kulturskolor (SMoK) och för idrottsdelen är det Riksidrottsförbundet (RF) som är samverkanspartner.

– Det ska bli spännande att se hur samverkan med SMoK och RF kommer att utvecklas, Riksförbundet för döva hörselskadade och språkstörda barn har ju inte tidigare samarbetat med dem i projektform, säger Ingalill Björkstrand.

Här kan du se projektets första film, öppnas i nytt fönster


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta