Paralympier klara för London

Nio paralympier och tre lag är nu uttagna för att tävla i Paralympics i London 29 augusti - 9 september i år. Den slutliga truppen förväntas bli större än Pekings 63 aktiva och medelåldern lägre än någonsin.

Friidrottare i rullstol. FotoSvensk paralympisk idrott är på frammarsch. Under de senaste månaderna har flera idrotter lyckats bra på mästerskapen. Rullstolsrugbyn har gjort ett återtåg och kvalat in som nyblivna, övertygande Europamästare efter att ha varit borta både från Aten och från Peking.

– Det ser lovande ut i många idrotter och jag har känt på stämningen i truppen att det finns en stark tro på att man ska lyckas. Som jag ser det så har vi fler aktiva med medaljchanser i det här spelet än vi hade i Peking, säger truppledare Hans Säfström.

Andra positiva tecken är tre nyblivna individuella EM-guldmedaljörer inom bordtennisen och flera simmare på hög nivå. Inom friidrotten finns det också stora förhoppningar, inte minst på grund av att idrottare med utvecklingsstörning återigen får vara med i Paralympics sedan uteslutningen i Sydney 2000.

– På försommaren när truppen är fastslagen kan jag sätta definitiva mål, men det känns som om vi denna gång skulle kunna prestera i paritet med Peking eller kanske högre än så. Förutom de redan etablerade världsstjärnorna så har vi en gyllene, ung generation idrottare med oss som kommer kunna prestera i många spel framöver, säger Säfström.

Uttagna paralympier

Bordtennis

De tre spelarna är alla nyblivna Europamästare i singel och har en topposition på världsrankingen.

Anna-Carin Ahlquist (Göteborg) - Förening: BTK Linné

Emil Andersson (Köping) - Förening: BTK Safir

Ingela Lundbäck (Luleå) - Förening: DHR Luleå

Friidrott

Jeffrey Ige (Spånga) – världsmästare och världsrekordhållare i kula - Förening: Huddinge AIS

Per Jonsson (Bollnäs) – silver och brons i VM respektive IBSA World Games under året pekar på att Per tagit ytterligare ett kliv och kan gå för medalj även på Paralympics - Förening: IF Änglarna

Goalball*

Herrlaget – laget greppade den sista chansen till direktplats för spelen. På det gastkramande sätt det gjordes, så visar laget att de har kapacitet att prestera under hög press.

Damlaget – laget kvalificerade sig redan vid VM 2010 och har fortsatt visat på hög kapacitet vid EM där de tog en bronsmedalj.

Judo

Nicolina Pernheim (Västra Frölunda) – regerande Europamästare i -63 kg - Förening: Frölunda Judoklubb

Rullstolsrugby*

Laget har utvecklats kontinuerligt. Med en fjärdeplats på VM 2010 och nu senast en seger i EM visar på att de med stor sannolikhet ska vara med och slåss om medaljerna i London.

Simning

Anders Olsson (Hagfors) – har under året fortsatt visat att han håller sig på högsta position i världskonkurrensen. Anders är en självklar storfavorit i London - Förening: Deje SS

Maja Reichard (Nacka) – världsrekordhållare och nybliven Europamästare - Förening: Nacka HI

Sportskytte

Jonas Jacobsson (Kolmården) – sköt tidigt till sig en kvotplats och har sedan dess fokuserat på att försöka kvala in även till OS. Är som vanligt guldfavorit i London - Förening: Krokeks Skytteförening

* Vilka spelare som ingår i lagen offentliggörs vid ett senare tillfälle.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta