Ovanlig resebyrå ger extra stöd

Resandet kan skilja sig åt en hel del beroende på om man är en van resenär eller inte. Funktionshindrade resenärer behöver ofta planera sina resor lite mer för att resan ska fungera i praktiken. Nu finns en resebyrå som riktar in sig på att bistå funktionshindrade vid planering och bokning av resan.

Det är entreprenören David Lega, själv rullstolsburen, som startat ännu ett företag, Lega Travel. Denna gång handlar det alltså om att funktionshindrade ska få hjälp att skräddarsy sina resor. 
 
‒ Resebyråidén har jag haft länge och det visade sig att även Erik Moralo Heed, delägare i affärsresebyrån Travel Service, hade samma tankebanor. Jag har bokat mina resor genom Travel Service sedan 2004, allt från businessresor till New York, till semesterresor i den karibiska ö-världen. Om jag bokar själv, skulle jag tvingas till minst 6-7 telefonsamtal för varje resa, allt från hotell till taxi. Nu har det räckt med ett enda samtal och allt har varit löst efter mina specifika behov, berättar David Lega.

Individuell reseplanering fungerar bättre

Många funktionshindrade resenärer vet att gruppresor i princip är omöjliga att genomföra om man inte reser med andra funktionshindrade eller är väldigt rörlig själv. Resor i grupp innebär i regel att man måste anpassa sig efter gruppen. Bussar, trappor och allmän otillgänglighet under resans gång är helt enkelt något som till sist även berör och påverkar de andra resenärerna i gruppen på ett ibland negativt sätt.

Idén med Lega Travel är inte så speciell som man först tror. Det handlar mer om att bygga vidare på konceptet med affärsresor. Det är precis så som många funktionshindrade måste lösa sina resplaner, genom god planering och att i förväg veta vad som gäller.

Skräddarsydd bokning ger trygghet

Lega Travel skapar en egen profil för varje person som bokar en resa. Därefter blir deras uppgift att skräddarsy varje resa utifrån den enskilda personens olika behov.

‒ En backpacker har sin trygghet i passet och flygbiljetten hem. Min trygghet finns i att jag vet att allt funkar utifrån mina behov. Därmed kan och vågar jag uppleva så mycket mera när jag exempelvis är på en safariresa i Krügerparken. Jag behöver inte fundera på om det verkligen är dusch och inte ett badkar på hotellet och så vidare, berättar David Lega.

Det administrativa arbetet med bokningar och kundkontakter sköts idag av samarbetsparten och affärsresebyrån Travel Service personal. David Lega är personen som står för kunskap och erfarenhet av att resa med funktionshinder. Resenären får vara beredd att betala en extra kostnad för den service som Lega Travel erbjuder.

‒ Vi tar 990 kronor i deposition för att sätta igång med en bokning. På så sätt kan vi ge mer tid och service till dem som verkligen behöver. Kunderna har en personlig kontakt med oss och får tillsänt sig ett tydligt och individuellt erbjudande, avslutar David Lega.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta