Oscars mål: Vanliga OS

Den snabbaste mannen utan ben, dubbelamputerade sydafrikanen Oscar Pistorius, skördar guld i paralympics i Peking.  Men hans stora mål är ”vanliga OS” i London 2012.

Det var nära att han deltog i OS i Peking. Det var flera turer fram och tillbaka om han skulle få delta eller inte. Till slut gav en skiljedom honom rätt. Hans proteser gav honom inga oegentliga fördelar jämfört med löpare utan funktionshinder, men beskedet kom sent och han lyckades inte kvala in.

Handikapp eller fördel

Oscar Pistorius är historisk. I och med beslutet kan en funktionshindrad löpare med proteser få tillfälle att tävla på lika villkor mot löpare med mänskliga ben.

Det principiellt intressanta är om hans proteser ger honom fördelar gentemot icke funktionshindrade löpare, och här går meningarna isär. International Association of Athletics Federations (IAAF) har gjort ett tillägg i tävlingsreglerna: ”Inga tekniska hjälpmedel som fjädrar, hjul eller andra anordningar som erbjuder fördelar för en användare gentemot en annan atlet som inte använder sådan utrustning” får användas.

Men trots detta beslutade idrottens skiljedomstol, The Court of Arbitration for Sport (CAS), att Oscar Pistorius skulle få tävla i de olympiska spelen i Peking 2008 på lika villkor med andra löpare. Därmed underkändes det tidigare beslutet som det internationella friidrottsförbundet (IAAF) hade tagit.

Bland löpare utan funktionshinder är det få som vill uttala sig i media. Ingen vill bli beskylld för diskriminering och de flesta beundrar Oscar Pistorius, i folkmun "Blade Runner" för hans idrottsliga framgångar. Men beslutet, som inom handikappidrotten betraktas som ett steg för jämliket, betraktas av många bedömare som orättvist, att använda proteser ”som man inte blir trött i” skulle vara jämförbart med doping.

2012 är det upp till bevis

Eftersom Oscar Pistorius inte hann förbereda sig tillräckligt efter domstolsbeslutet och därmed kvalificera sig till OS i Peking 2008 blir hans stora mål nu istället OS i London 2012.

– Mycket tid det här året har gått till det rättsliga arbetet. Nu kommer jag fokusera på träning för att på sikt nå framtida kvalificeringsgränser. Förhoppningsvis har jag möjligheten att nå mitt mål att delta i de olympiska spelen 2012, säger Oscar Pistorius.

Fakta

Oscar Pistorius är världsrekordhållare för dubbelamputerade på 100, 200 och 400 meter. Han springer på så kallade Cheetah Flex-Foot karbonfiberproteser från företaget Össur.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta