Örebro kommun får pengar för idé om ökad tillgänglighet i natur- och kulturreservat

Örebro kommun får 1,2 miljoner kronor från Post- och telestyrelsen för att förverkliga en idé om att öka tillgängligheten i kommunens natur- och kulturreservat för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Pengarna ska användas till en mobil guidning i områdena.

Ett träd med grönt bladverk. FotoDet är Post- och telestyrelsen (PTS) som har utsett nio vinnare i tävlingen Innovation för alla, där alltså en vinnande idé kommer från Stadsbyggnad i Örebro kommun. PTS sökte projektförslag som kan öka den digitala delaktigheten för personer med någon typ av kognitiv nedsättning.

- Det känns roligt att vi är en av vinnarna i tävlingen. Nu kan vi skapa mobil guidning i våra natur- och kulturreservat som gör det lättare för alla att kunna uppleva de fantastiska miljöerna. Det hade inte varit möjligt om vi inte vunnit pengarna, berättar kommunekolog Carolina Hillerdal Ljungqvist.

Kognitiv nedsättning

En kognitiv nedsättning kan yttra sig på många sätt. Man kan ha svårt att planera, ha minnesproblem, koncentrationssvårigheter eller brister i språkförståelsen. De utvecklade lösningarna, som måste vara inom området elektronisk kommunikation, ska bidra till en större självständighet för målgruppen.

Samverkan om lösningar

Örebro kommun deltog i tävlingen med projektet "TiNaKul!” som vill göra kommunens natur- och kulturområden tillgängliga för alla, oavsett kognitiva och/eller andra funktionsnedsättningar. Kommunen ska ta fram bra lösningar i samarbete med Kommunala handikapprådet, Barn- och
ungdomshabiliteringen, DHR samt Tullängsskolan och Ekeskolan. Exempel på områden är Karlslunds kulturreservat samt naturreservaten Oset och Rynningeviken.

Pengarna ger möjligheter

Moderna kommunikationshjälpmedel med intuitiva användargränssnitt och pedagogiska funktioner ska hjälpa till att lokalisera och förklara miljöerna. Det är ännu inte bestämt hur den mobila lösningen kommer att se ut i detalj.

− Det är roligt att återigen ge stöd till projekt som bidrar till att personer med funktionsnedsättningar kan använda IT för att underlätta sin vardag. Vår förhoppning är att de lösningar som skapas ska göra det lättare för människor att planera, strukturera och organisera sin tillvaro, säger Göran Marby, PTS generaldirektör.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta