Ökad tillgänglighet på Skellefteå AIK:s hemmamatcher

Nu kan Skellefteå AIK i samarbete med Sveriges Radio, och Skellefteå kommun erbjuda syntolkning så att fler Skelleftebor spontant kan gå på vilken hemmamatch de vill. Syntolkning är bra både för personer med syn- och hörselnedsättningar.

– Det är ett unikt samarbete och de som har prövat är helt begeistrade, säger Britt-Inger Lundstedt, Hörselskadades förening i Skellefteå, HRF.

Tidigare var det bara Globen och Scandinavium som kunde erbjuda syntolkning av hockeymatcher. Men bokning måste ske i förväg. Nu kan även Skellefteå Kraft Arena erbjuda denna tjänst. Besökarna kan sitta var som helst på arenan och via trådlösa mottagare får de matchen refererad i hörlurar av Sveriges Radio.

Syntolkning innebär att personerna får höra referatet i realtid och får vara med om hela stämningen i arenan. Skulle de lyssna på matchens radiosändning i hörlurar blir det en viss tidsförskjutning.

– Jag har varit hockeyintresserad hela livet, och det är fantasiskt att efter tjugo års uppehåll återigen gå och se hockeymatcher via syntolkning. Fördelen här i Skellefteå är att man kan gå spontant och få syntolkning av matcherna. Man behöver inte boka utan allt är förberett och utrustning finns redan på plats, säger Mats Rönnblom, Synskadades förening i Skellefteå (SRF).

Syntolkning underlättar också för personer med hörselnedsättningar av olika slag exempelvis personer med tinnitus och ljudöverkänsliga. Men syntolkning är också bra för personer med koncentrationssvårigheter, som har behov av att se och höra samtidigt för att bättre kunna följa med i matchen. Utrustningen kan också användas i andra sammanhang och som teleslinga.

Personer som vill använda sig av syntolkning kan före matchstart gratis låna utrustning, och den lämnas ut av Skellefteå AIK:s matchvärdar i anslutning till Intersportbutiken. Det finns 20 mottagare, så maximalt 20 personer kan använda syntolkning samtidigt. Det var i samband med ombyggnaden av Skellefteå Kraft Arena som tankarna på tillgänglighet diskuterades.

Källa: Skellefteå kommun


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta