Nu ska jakten bli tillgänglig för alla

Svenska Jägareförbundet har startat ett projekt för att underlätta för personer med nedsatt rörelseförmåga att komma ut i naturen och jaga. Projektet finansieras delvis med medel från Allmänna arvsfonden.

Rikard Södergren åker på sin fyrhjuliga motorcykel i skogen. Foto– Vi vill hjälpa de som lever med olika funktionsnedsättningar att komma ut i skog och mark för att jaga eller bara delta för att uppleva en jaktdag. Idag finns hjälpmedel och vi vill kunna erbjuda många fler en chans att delta i den gemenskap som jakt innebär, säger Rikard Södergren som leder projektet på Svenska Jägareförbundet.

– Vi kommer också arbeta för en förenklad lagstiftning för dispens för motordrivet fordon. Idag är tillståndsgivningen krånglig och det är diskriminerande för oss som behöver jaga från motordrivet fordon, tillägger Rikard Södergren, som själv jagat som rullstolsbunden i många år.

På Öster Malma, Svenska Jägareförbundets nationella kansli utanför Nyköping, träffas idag projektgruppen som består av, förutom projektets personal, representanter ifrån de olika samarbetsorganisationerna Neurologiskt Handikappades Riksförbund, Reumatikerförbundet, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, Intressegruppen för Assistansberättigade och Förbundet Unga Rörelsehindrade.

Under året ska projektet verka för att fler jaktmarker och skjutbanor anpassas på ett sätt som ger ökad tillgänglighet. Personer med nedsatt rörelseförmåga kommer att erbjudas jakt- och naturupplevelser. Insatserna ska kompletteras med information till berörda och utbildning av jaktledare.

Allmänna arvsfonden har bidragit med 1,2 miljoner kronor till projektet.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta