Nöjesparken Liseberg ökar tillgängligheten på underhållning

Nöjesparken Liseberg ökar sin tillgänglighet och erbjuder syn- eller teckentolkning på ett antal utvalda scenföreställningar i sommar.

En person som gör ett tecken med sin hand. Foto– Vi provade att syntolka Lotta på Liseberg och Carl-Einar Häckners Varieté redan förra året och det var väldigt uppskattat. I år vill vi ge även den yngre publiken samma möjlighet och lägger därför till två föreställningar på Kvarnteatern, säger Annika Palm, kvalitetschef på Liseberg.

Syntolkning, som är vanligt på teatrar och biografer, innebär ökad tillgänglighet genom att visualisera bilder från livearrangemang för personer som har nedsatt syn. En syntolk berättar då vad som händer på och runt scenen via mikrofon och hörsnäcka.

Liseberg samarbetar med Syntolkning Nu, en intresseförening för syntolkning i Sverige. Teckentolken på Regnbågsgalan kommer från A-tolk.

Föreställningar på Liseberg som syntolkas sommaren 2013:

  • 8 juli kl 20.00:   Lotta på Liseberg, program 4, Stora Scenen (syntolkning)
  • 9 juli, två föreställningar: Magiska fullträffar, en förtrollande show med Lisebergskaninerna för hela familjen, Kvarnteatern (syntolkning)
  • 19 juli kl 18.00 och 20.30:   Carl-Einar Häckners Varieté, Stora Scenen (syntolkning)

Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta