Nästa semester i Thailand

Hallå där Sven-Olof Björklund, som driver Udoms Bungalow, en anpassad  semesteranläggning i Thailand.

Har ni stöd från det offentliga?

– Nej, det här är en helt privat anläggning. Eftersom vi har tänkt oss att kunna bli gamla här passade vi på och gjorde den fysiska miljön rätt från början. Visst är det Thai-style på bygget, men det är hög standard på rummen och det finns ramper och andra hjälpmedel. I år ska vi se till att en del av bardisken blir i rätt höjd för rullstolsburna.

Vad är det för speciellt med Udoms Bungalow?

– Personalen. Det är en hel familj som jobbar här och du kan inte bli bättre omhändertagen. Vi kan ge personlig service på svenska och du får precis så mycket hjälp och stöd som du behöver.

Vem kan komma hit?

– Alla som vill! Det som skiljer oss från andra anläggningar är att vi dessutom har byggt med tillgänglighet för funktionshindrade för ögonen. Allt är inte perfekt ännu men vi jobbar på det.

Hur funkar det på stranden och i den lilla byn?

– Det finns inte mycket till anpassningar, men våra gäster brukar alltid bli väl omhändertagna. Det är ingen uppoffring för thailändarna att hjälpa till, det är en naturlig del av umgänget.

Det låter som paradiset, när ska man åka?

– Ja, inte kan man ha det bättre än här. Jag tycker februari-mars är överskattat. Flygbiljetterna är betydligt billigare i november, april och maj och vädret är nästan lika bra då.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta