Ett par barn som hoppar i vattnet från en brygga. Foto

Från och med i år ska Malmö stad bedriva koloniverksamhet även för unga Malmöbor med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, så som Aspergers syndrom, högfungerande autism och ADHD i egen regi. I juli äger den första kolonituren rum.

Ett par barn som hoppar i vattnet från en brygga. FotoAnledningen är att allt fler beviljas bistånd enligt LSS för plats på koloni, och genom att starta en egen verksamhet kan fler delta. En egen koloniverksamhet innebär också att Malmö stad bättre kan följa upp kvaliteten och kostnaderna.

Koloniverksamheten ska bedrivas på Finnhult, beläget i den vackra naturen vid Ringsjön. Här kan deltagarna bland annat fiska, paddla kanot, bada och åka på utflykt tillsammans med sina kompisar.

– Malmö bedriver kolloverksamhet för olika grupper i dag, men vi ser att vi saknar verksamhet med inriktning på personer med som har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är viktigt att vi erbjuder en meningsfull och aktiv fritid för alla barn och unga, säger Carina Nilsson (S), vård- och omsorgskommunalråd.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta