Liggande dans

Liggande dans är en rörelseaktivitet till musik i grupp för personer med flerfunktionsnedsättning. Liggande dans bygger på lyhördhet, närvaro i stunden och icke verbal kommunikation. Deltagarna kan uppleva rörelseglädje, utveckla samspel och kommunikation. I dansen får deltagarna stöd i att röra på kroppen utifrån sina egna förutsättningar och utforska den egna kroppens utvecklingsmöjligheter.

En kvinnlig balettdansare. FotoSyftet med metodguiden

  • Beskriva liggande dans ur ett sjukgymnastiskt perspektiv
  • Ge en introduktion till personal med intresse av att starta grupp i liggande dans
  • Göra metoden mer känd så att den kan bli ett möjligt alternativ för fler personer med flerfunktionsnedsättning

Dans, musik och att delta i en grupp

Liggande dans är rörelse till musik, som kan ge inspiration och rörelseglädje. Liggande dans är en pardans som utförs i grupp. Deltagarna ligger bekvämt på en mjuk matta på golvet. De som är danspartners, ofta personal, finns bredvid på golvet och leder och för deltagaren i dansen.

Utbudet av gruppaktiviteter för personer med flerfunktionsnedsättning är begränsat. Liggande dans erbjuder därför något, om inte unikt, så dock ganska ovanligt.

Målgrupp

Målgruppen för liggande dans är personer med flerfunktionsnedsättning. De är personer som har samma behov av mat och sömn, rörelse och beröring, samma känslor och behov som alla andra. Det som däremot skiljer är att det som de allra flesta av oss genomför med lätthet, behöver en person med flerfunktionsnedsättning hela tiden få hjälp med av andra. Det kan till exempel vara att få hjälp att röra sin kropp till musik som sker i liggande dans.

Under åren 2006-2010 har grupper i liggande dans hållits på ett tiotal dagliga verksamheter i Stockholm. Deltagare har varit vuxna personer med omfattande flerfunktionsnedsättning. Metoden borde även kunna användas med barn med funktionsnedsättning.

Struktur

Liggande dans i den här metodguiden har en förutbestämd struktur, även om det ges utrymme för improvisation inom varje moment. Dansen genomförs i grupp och samma musik spelas vid varje tillfälle. Varje danspar som deltar kan därför inte själv välja musik och behöver visa hänsyn till andra deltagare.

Om arbetet med att ta fram metodguiden

Arbetet med den metodguiden har bedrivits som ett utvecklingsprojekt under 2009-2010 inom Habiliterings & Hälsa, Stockholms läns landsting. Projektgruppen har haft fyra medlemmar: Kerstin Hagström (projektledare), Henrietta Benkovic, Vivianne Eriksson och Christina Håkansson, alla legitimerade sjukgymnaster. Tre av sjukgymnasterna har arbetat inom området i drygt 30 år, med både barn och vuxna. En har tio års yrkeserfarenhet av arbete som dansare och danspedagog, både för barn och vuxna.

Nedladdning av metodguiden, öppnas i nytt fönster

Källa: Habilitering % Hälsa, Stockholms läns landsting


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta