Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

En badbrygga med gående och rullstolsburna besökare. FotoMålet med verksamheten är att barn, ungdomar och vuxna med fysisk funktionsnedsättning ska ha möjlighet att regelbundet utöva kajakpaddling och långfärdsåkning på skridskokälke på de sex orterna.

Kajak & skridsko handbok för dig med funktionsnedsättning

Det finns även en handbok som baseras på erfarenheterna av verksamhet och forskning kring kajak och skridskokälkåkning för personer med funktionsnedsättningar. Boken kan ses som läromedel och en inspirationskälla för nya aktiva, samt som en handbok för ledare och föreningar som vill starta friluftsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. En DVD medföljer också boken. Förhoppningen är att den ska inspirera fler att komma ut i naturen året om.

Boken går att provläsa på;
http://www.provlas.se/kajak-skridskohandbok/

Delar av DVD går att titta på;
https://www.youtube.com/results?search_query=rg+friluft

Ledarutbildning

Till hjälp finns det utbildade ledare med kunskap kring funktionsnedsättningar, förflyttningstekniker och hjälpmedel. RG har alltid jobbat med förebildsledare, så även här. Cirka hälften av de utbildade ledarna är så kallade förebildsledare med egen erfarenhet av funktionsnedsättning och friluftsliv. På varje ort finns det sex skridskokälkar, kajak med specialsits, specialhandskar och andra hjälpmedel om det behövs.

Samarbetsparter

RG har varit projektansvariga och samarbetspartner har varit DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, Friluftsfrämjandet, Neuroförbundet, Personskadeförbundet RTP, Riksförbundet för rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), Svenska Kanotförbundet och Svenska Skridskoförbundet.

Kontakt
Har du frågor om verksamheten hör av dig till;
Mats-Erik Bjerkefors
masse@rgaktivrehab.se
0709 - 58 72 02
www.rgaktivrehab.se


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta