Köpenhamn tillgängligt för funktionshindrade

Sydsvenskan har gjort en kort redogörelse för tillgängligheten i Köpenhamn. Den passar ganska bra för den som funderar på att resa till Köpenhamn och undrar över tillgängligheten. Nedan är Sydsvenskans lista:

Tunnelbanan
Köpenhamns tunnelbana är byggd så att rörelsehindrade och synskadade ska kunna använda den utan hjälp. Det finns hissar till och från spåren och markerade platser för rullstolar på perrongerna. Biljettautomaterna är placerade 1,20 meter i höjdled. Instigning är utan höjdskillnad och det finns inga hinder för rullstolar i vagnarna. Dessutom meddelar man om nästa hållplats via såväl display som högtalare.

Bussarna
På de flesta lokalbussar behöver man inte ta sig upp för trappsteg för att komma ombord, även mittdörrarna saknar tröskel.

Parkeringsplatser
Köpenhamn har relativt gott om parkeringsplatser reserverade för funktionshindrade.

Sevärdheter
Stadens turistbyrå, Visit Copenhagen, har gjort en förteckning över hotell, museer och sevärdheter som funkar för den som är rullstolsburen.
Shopping. De flesta varuhus har hiss till alla våningar.

Rullstolsservice
Merparten av stadens cykelreparatörer servar också rullstolar.

Mer information
Den danska hemsidan God adgang listar badstränder, restauranger och butiker i Danmark som är anpassade för människor med handikapp. Att vara med i registret är frivilligt, så det är inte heltäckande.

Källa: Sydsvenskan


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta