Konståkningen får miljonstöd för satsning på funktionsnedsatta

Svenska Konståkningsförbundet kommer få 1,8 miljoner kronor från statliga Allmänna Arvsfonden för att anpassa Sveriges ishallar så att funktionsnedsatta personer lättare ska kunna ägna sig åt konståkning.

En vuxen och ett barn övar skridskoåkning. FotoSom medsökande till Konståkningsförbundets projekt "Jämlik ishall" står även Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Projektet syftar till att integrera personer med funktionsnedsättning i konståkningsidrotten samt sätta fokus på utveckling av Sveriges ishallar.

– Det här projektet är efterlängtat och kommer att ge oss en chans till verksamhetsutveckling i flera olika delar. Med ekonomiskt stöd från Arvsfonden och verksamhetssupport från Handikappidrotten skall vi utveckla bra och ny verksamhet, för nya målgrupper som gagnar föreningsidrotten. Samtidigt ger detta oss en naturlig chans att på allvar börja diskutera och debattera om hur våra Ishallar är konstruerade. Konståkningen behöver ta mer plats i den debatten!, säger Per Adler, generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet.

Redan för ett år sedan lämnade Svenska Konståkningsförbundet i samverkan med Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) in en ansökan om projektstöd till Allmänna Arvsfonden. Projektet är långsiktigt och ansökan till arvsfonden sträcker sig över tre år och omfattar totalt 5.4 miljoner kronor. Arvsfonden beviljar stöd för ett år i taget och ett positivt beslut om år 1 kom således vid kammarkollegiets möte i september.

– Vi är jätteglada över att Konståkningsförbundet har bestämt sig för att genomföra det här tillsammans med oss. Svensk idrott tjänar mycket på att inkludera handikappidrotten och detta är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Johan Strid, generalsekreterare för Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Projekt ”Jämlik Ishall” syftar till att integrera personer med funktionsnedsättning i konståkningen och skall bl a bidra till en utveckling av hjälpmedel i våra ishallar men även skapa en ökad fokus på hur våra ishallar byggs. Redan idag finns det ett antal konståkningsföreningar som startat upp verksamhet för funktionshindrade där fler har anmält intresse att vara delaktiga. Långsiktigt, sportsligt, finns även målsättningen att Sverige skall kunna vara representerade vid Special Olympics World Winter Games i Österrike 2017.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta